BIT ĆE JOŠ SASTANAKA

Ultimatum se ispuhao: Ramljak zasad smirio dobavljače, roba stiže u Agrokor

24.05.2017 u 10:28

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastao se s predstavnicima 168 Agrokorovih dobavljača koji imaju mjenice i prijete obustavom isporuke robe ako se ne riješe njihovi zahtjevi. Na sastanku je riješen dio njih i dogovoreno da će se nastaviti rješavati preostale točke, a dobavljači su obećali da do daljnjega neće prekidati isporuku robe

'Imali smo vrlo otvoren i konstruktivan sastanak, a mislim da smo dali odgovore na većinu točaka zahtjeva i nadam se da je generalni zaključak da ćemo konstruktivno i otvoreno nastaviti prema uspješnom završetku ovog postupka', rekao je Ramljak. Dodao je da se sva pitanja i problemi ne mogu riješiti na jednom sastanku.  

Predstavnica dobavljača Marica Vidaković naglasila je da je ovo bio prvi u nizu sastanaka. 'Pred nama je nekoliko sastanaka na kojima ćemo točku po točku rješavati probleme. Zasad imamo informaciju da će banke prolongirati rok promemorije za mjenice', rekla je Vidaković.

Naglasila je da ih je povjerenik izvijestio o nizu aktivnosti koje se poduzimaju za stabilizaciju sustava, a uključuju novi kredit kojim bi se riješio dio starih potraživanja. No nije poznato koliko će kredita Agrokor dobiti i u kojoj mjeri će se on potrošiti na stara potraživanja. 

'Zahtjeve koji se tiču povjerenika iscrpno smo riješili, a u idućim danima rješavat ćemo zahtjeve koji nisu bili upućeni njemu', dodala je te najavila sastanak s potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić.

 

  • +5
Dobavljači Agrokora dolaze na sastanak s Vladinim povjerenikom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Naš generalni zaključak je da moramo zajednički nastaviti na oživljavaju ovog sustava jer je to naš zajednički gospodarski interes. Točku po točku ćemo rješavati i do tada neće doći do obustave isporuke robe, ali očekujemo da se s nama redovito komunicira i rješava naše zahtjeve', rekla je Vidaković te zaključila: 

'Nakon gotovo 40 dana otkako je izvanredni povjerenik preuzeo upravljanje kompanijom, ono što moramo reći je da mi dobavljači nismo zadovoljni. To je dovelo do toga da razmišljamo i o nekim mjerama, a hoće li doći do tih mjera, ovisi to o ispunjenju naših zahtjeva, odnosno zaključaka.'

Podsjetimo, koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je jednoglasno dogovorila zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu, te najavila obustavu isporuka robe od 29. svibnja ove godine ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi.

Dobavljači su u ponedjeljak, između ostaloga, zatražili očitovanje zakonodavnog odbora Hrvatskog sabora za točnim tumačenjem pojedinih odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno da se 'vrlo jasno i izravno kaže koji tretman imaju novi plasmani roba' te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.

  • +3
Sastanak dobavljača Agrokora i Vladinog povjerenika Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Traže i formalno očitovanje izvanrednog povjerenika Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o tome da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

Također, traži se od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama, a dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.