NOVI ZAPLET

Ultimatum dobavljača: Ako Agrokor ne ispuni ovih pet zahtjeva, ostaje bez robe

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 22.05.2017 13:39
  • Objavljeno 22.05.2017 u 13:28
Prokuristica kraša Marica Vidaković na sastanku dobavljača i proizvođača Agrokora

Prokuristica kraša Marica Vidaković na sastanku dobavljača i proizvođača Agrokora

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Agrokorovi dobavljači i dalje intenzivno traže rješenje za reguliranje poslovanja s koncernom, uključujući gorući problem regresnih mjenica koje im vise kao mač nad glavom. Danas su u prostorijama Kraša održali sastanak na kojem su donijeli pet zaključaka sa zahtjevima prema bankama i Vladinom povjereniku o čijem ispunjenju će ovisiti daljnje isporuke robe

Na današnjem sastanku dobavljači Agrokora razmijenili su iskustva radne skupine za pregovore s financijskim institucijama te iskustva članova privremenog vjerovničkog vijeća, nakon čega su usuglasili stavove i donijeli zaključke koje je predstavila njihova koordinatorica Marica Vidaković.

'Nakon gotovo 40 dana kako je naš izvanredni povjerenik preuzeo upravljanje kompanijom, mi dobavljači nismo zadovoljni. To je dovelo do toga da razmišljamo i o nekim mjerama, a hoće li će doći do tih mjera ovisi o ispunjenju naših zahtjeva, odnosno zaključaka', poručila je Vidaković.

Između ostaloga, dobavljači traže da se pomakne datum važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine).

U dosadašnjim pregovorima banke su dobavljačima ponudile tri modela rješavanja obveza po mjenicama: vraćanje iz vlastitih sredstava, kredit banke do maksimalno pet godina te reprogram obveza na ročnost 15 mjeseci.

Dobavljači nisu zadovoljni stanjem u Agrokoru nakon što je upravljanje njime preuzeo Ante Ramljak

Dobavljači nisu zadovoljni stanjem u Agrokoru nakon što je upravljanje njime preuzeo Ante Ramljak

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, riječ je oko 3,1 milijarde kuna regresnih obveza nastalih na temelju izdanih mjenica putem kojih su dobavljači kreditirali Agrokor. Izdane mjenice dobavljači su prodavali bankama i faktoring društvima, ali kako oni dio mjenica nisu uspjeli naplatiti od Agrokora, sjeli su na račune dobavljača pozivajući se na regresno pravo. 

Na sastanku je oformljen i radni tim za koordinaciju grupe dobavljača zbog mogućeg pokretanja tužbi protiv financijskih institucija zbog prikrivenog financiranja koncerna Agrokor putem spomenutih mjenica.

'Drugi zaključak je uredio kolega koji namjerava dignuti tužbu protiv financijskih institucija, bilo da se radi o faktoring društvima, bankama, pa i o HNB-u. Dobio je potporu svih dobavljača koji su sudjelovali na današnjem sastanku, a pokušat će se dokazati da je bilo zajedničkog djelovanja u zapravo prikrivenom financiranju sustava Agrokor na teret dobavljača. To je, naravno, proces koji je pred nama, ali uglavnom sve kolege koje nemaju teret regresnih mjenica vrlo su solidarno stali iza tih kolega koji će ići s takvom pravnom mjerom', pojasnila je Vidaković.

Također, dobavljači traže da sve obveze Agrokora za isporučenu robu nakon primjene 'lex Agrokora' imaju jednak status kao što imaju i banke za nova kreditiranja (tzv. senior status).

Traži se i formalno očitovanje izvanrednog Vladinog povjerenika Ante Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.

I konačno, od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka zahtijevaju da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.

Ako se navedeni zahtjevi ne ostvare do ponedjeljka 29. svibnja 2017. godine, dobavljači će obustaviti isporuku robe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!