DAŠAK OPTIMIZMA

(VIDEO) Ramljak: Svim radnicima Agrokora bit će isplaćene plaće do petka

11.04.2017 u 16:53

Bionic
Reading

'Situacija je nakon odblokiranja Agrokorovih kompanija puno bolja nego što sam očekivao. Likvidnih sredstava ima sve više i više i mogu reći da će do petka biti isplaćene plaće radnicima', naglasio je državni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u obraćanju novinarima

Ramljak je rekao da se tijeku sutrašnjeg dana očekuje dogovaranje cijele dokumentacije u vezi kredita od 150 milijuna eura. 'Već u četvrtak bit će puštena prva sredstva za dobavljače i obnavljanje zaliha', rekao je Ramljak.

Kredit od 150 milijuna eura bit će dovoljan za 30 do 45 dana stabilnog poslovanja firme, a u tom vremenu dogovarat će se s bankama novi kredit od dodatnih 300 milijuna eura koji bi osigurao mir za narednih devet mjeseci.

Dodao je da su tijekom dana vođeni intenzivni razgovori u više timova.

'Domaći stručnjaci koje sam angažirao već su počeli raditi s ljudima iz kompanije. Situacija se polako stabilizira. Primjera radi, danas je već PIK Vrbovec dobio određena sredstva s kojima će nabaviti mesne prerađevine za predstojeće blagdane', rekao je Ramljak.

U njegovom savjetničkom timu su iz tvrtke Alter Capital Marko Delić i Branimir Bricelj, Tomislav Matić iz Texo Managementa (Ramljakova bivša firma) dok je za pravna pitanja angažirao odvjetnički ured Šavorić i partneri. Iz samog Agrokora mu pomažu izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala Vladimir Bošnjak, iz istog odijela voditelj projekta Luka Cvitan i direktorica Ureda za odnose s javnošću Anja Linić Sikavica.

'Oslanjam se na ljude iz kompanije koji su kvalitetni i poznam ih jako dugo', objasnio je svoj izbor vladin povjerenik.

Ramljak nakon primopredaje u ponedjeljak više nije u kontaktu s Ivicom Todorićem.

Ramljak se osvrnuo i na financijska izvješća te o podatke o zaduženosti. 'Što se tiče zadnjih financijskih izvještaja iz rujna 2016. ja se ne mogu pouzdati ni na jednu brojku iz tog izvještaja, tako da vam sada ne mogu reći točno stanje obveza kompanije', poručio je Ramljak.

  • +5
Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

U tijeku je postupak odabira revizorske kuće koja će pročešljati sve poslovne brojke od 2014. do danas.

'Bit će to netko od velike četvorke (op.a. E&Y, Deloitte, PWC, KPMG). Tek tad ću imati pravu sliku stanja na osnovu koje za šest mjeseci mogu izaći s planom restrukturiranja', istaknuo je Ramljak.

Pojasnio je kako je u vezi restrukturiranja pozvao tri kompanije koje će se doći predstaviti idućih dana. 'Radi se o međunarodnim respektabilnim kompanijama koje se bave restrukturiranjem', naglasio je. Bit će pozvan i tim Antonia Alvareza III iz konzultantske kuće Alvarez&Marsal

Što se tiče Agrokorovih kompanija u regiji, Ramljak je izvijestio da je obavio telefonske razgovore s direktorima tih kompanija. 'Oni su me izvijestili o stanju kompanija na određenim tržištima. Svi su porezi plaćeni i sve obveze prema dobavljačima se ispunjavaju pa ne vidim razloga za problem', rekao je Ramljak.