novi kolektivni ugovor

Radnička fronta tvrdi da radnicima Kraša prijete otkazi. Kraš ih poklopio: 'Dižemo plaće radnicima u proizvodnji i zaposlit ćemo u kolovozu više od 100 ljudi'

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 17.07.2020 15:15
  • Objavljeno 17.07.2020 u 15:15
Radnici Kraša - ilustracija

Radnici Kraša - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Radnička fronta u četvrtak je na svojim internetskim stranicama objavila priopćenje u kojem upozoravaju kako radnike Kraša čeka 'teška jesen'. Ljevičarska stranka navodi kako je preuzimanje Kraša od strane braće Pivac 'sramotna privatizacijska priča na štetu radnika', te kako radnike čekaju otkazi kad se potpiše novi kolektivni ugovor. Kako se radi o dosta teškim optužbama, provjerili smo s Krašem što se to događa

‘Javili su nam se radnici Kraša gdje će za njih po svemu sudeći slijediti teška jesen. Podsjetimo se da se u prosincu prošle godine u Krašu desila još jedna sramotna privatizacijska priča na štetu radnika, kada su radnici bili prisiljeni odreći se velikog dijela vrijednosti svojih dionica u korist tajkuna – braće Pivac koji su se nezakonito pogađali i dogovarali s upravom kao i s nekim pojedincima iz žutih sindikalnih struktura. Radnike, nakon što su bili prisiljeni prodati svoje dionice jeftinije od realne cijene, pod novim vlasnikom sada, čini se, čekaju i otkazi‘, piše Radnička fronta.

Uz do dodaju da su im neki radnici već javili da su dobili otkaze, dok se drugima nudi premještaj na lošija radna mjesta čime ih se prisiljava na davanja otkaza.

'Ovih dana se mora potpisati novi kolektivni ugovor, a neki poslovođe očito drže stranu braći Pivac. Radnici su nam također javili kako su novi kolektivni ugovor neki dan dobili na čitanje, no opet ih se tjera na potpisivanje na brzinu, pa im je za to ostavljeno tek dan-dva. S pravom u strahu, radnici kažu kako oni nisu pravnici, no da im je jasno kako će vlasnici pokušavati kolektivnim ugovorom smanjivati radnička prava kako bi mogli lakše davati otkaze', nagađa Radnička fronta i zaključno poziva premijera (?!) da napravi istragu u Krašu.

Upitali smo stoga Kraš što se to stvarno događa, spremaju li se otkazi i što radnicima donosi novi kolektivni ugovor.

  • +8
  • +5

Otvorenje trgovine Kraš Bonbonnière na dubrovačkom Stradunu

Izvor: Promo fotografije / Autor: Martin Horvat

Novi kolektivni ugovor, kažu nam u Krašu, dogovoren je u suglasju socijalnih partnera i usklađen je s novom korporativnom strukturom, ide u korist radnika i povećanja primanja radnika zaposlenih u proizvodnji.

'Nemamo ni organizacijskog ni tehničkog viška zaposlenika. Dapače, zbog sezonalnog povećanja proizvodnje, u kolovozu ćemo primiti više od stotinu zaposlenika', kažu nam u Krašu i zaključuju: 'svi potezi Uprave usmjereni su na poboljšanje poslovanja Kraša i dobrobit njegovih radnika te su dogovoreni s Radničkim vijećem i sindikatom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!