PEVEC U SRBIJI PREŽIVLJAVA

Radnici Peveca u Beogradu na plaćenom godišnjem

pevec zitnjak 3

pevec zitnjak 3

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Beogradski trgovački centar Pevec odolijevao je nevoljama mnogo dulje nego tvrtka u Hrvatskoj: popularni centar je zatvoren tek s početkom nove godine, a za razliku od radnika u Hrvatskoj koji već četiri mjeseca nisu dobili plaće, oko 150 radnika beogradskog Peveca tek je sada poslano na plaćeni godišnji odmor

Iako su vrata beogradskog trgovačkog centra zatvorena, za razliku od Hrvatske, tamo stečaj nije proglašen, a njegov voditelj Dragan Malinović optimistično se nada da će moći primiti kupce već u ožujku.

'Od početka godine beogradski Pevec je zatvoren jer nismo mogli pokriti troškove dućana. Traju pregovori s našim najvećim vjerovnikom OTP bankom i stečajnim upraviteljem u Hrvatskoj Darkom Šketom oko restrukturiranja, a nadamo se da će banka imati interesa za nastavak poslovanja. Radnici su na plaćenom godišnjem dok se ne riješi situacija u Hrvatskoj', kaže Malinović za tportal.

U posljednja tri mjeseca beogradski centar pogodio je značajan pad prometa, a zbog događanja u Hrvatskoj dobavljači su smanjili dostavu robe da bi smanjili i rizik poslovanja, pa je dogovoren 'zastoj' u radu.

Zadnja plaća isplaćena radnicima Peveca Beograd je ona za mjesec studeni, a za prosinac im kasni 4-5 dana. Dok su na plaćenom godišnjem, teče im radni staž i socijalno osiguranje. Za razliku od beogradskih kolega, radnici Peveca u Hrvatskoj prošli su znatno gore - primili su zadnju plaću u rujnu za mjesec kolovoz, znači da im u ovom trenutku tvrtka duguje čak četiri plaće. Prvim se novcima radnici Peveca u Hrvatskoj mogu nadati tek u travnju, jer bi iz Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca tada trebali dobiti tri minimalca i 50 posto otpremnine.

'S radnicima smo se lijepo dogovorili, bez stresova, oni razumiju situaciju. Puno bolje su prošli nego radnici u Hrvatskoj jer smo bili otvoreni i ništa im nismo krili, a oni su uvjereni da će firma stati na noge', opisuje Malinović situaciju u Beogradu za tportal.

Iako je Pevec Beograd posebna tvrtka, sa Zagrebom su dijelili centraliziran sustav nabave i informatički sustav. 'Tako je bilo u početku, a kako je poduzeće u Hrvatskoj zapadalo u probleme, samostalno smo preuzimali većinu poslova', rekao je Malinović.

Direktor beogradskog centra kaže da nije u kontaktu s vlasnikom Zdravkom Pevecom, 'jer nitko iz obitelji Pevec više ništa ne odlučuje'. Dogovor banke i stečajnog upravitelja Šketa Malinoviću se čini vrlo izglednim, 'jer je OTP osiguran hipotekom na centar koju može pokrenuti kad god želi, ali s obzirom na situaciju na tržištu nekretnina može izvući svoju investiciju jedino nastavkom poslovanja'.

U regionalnom širenju danas posrnulog carstva, podsjetimo, Zdravko Pevec je otvorio centar u Beogradu krajem 2008. godine, oslanjajući se u značajnoj mjeri na domaće dobavljače. Investicija je bila procijenjena na 40 milijuna eura, u početku je bilo zaposleno 300 ljudi, no u listopadu prošle godine broj zaposlenih se prepolovio.

Kako u Srbiji ne posluju Baumax niti Bauhaus, nakon zatvaranja Peveca kupci mogu pronaći sličnu robu u trgovinama Merkur, Metro i Uradi sam. 'Beograđanima je žao zbog ovakve situacije, zovu i pitaju kad ćemo krenuti, ali mi smo ih krajem prosinca obavijestili da je nužno da napravimo zastoj', kazao je Malinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi