ODGODA

Radnici Dine napuštaju pogon za sedam dana

13.07.2012 u 22:53

Bionic
Reading

Radnici Dina Petrokemije prihvatili su večeras prijedlog dopredsjednika Sindikata radnika Dine Predraga Mihaljevića da napuštanje pogona odgode za sedam dana, do kada očekuju rješenje za isplatu njihovih plaća

Mihaljević je kazao da se u Dini popodne okupilo oko 200 radnika te da je za prijedlog glasovalo njih oko 80 posto, a protiv oko 20 posto. On je danas sudjelovao na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, na kojem je sindikat predložio potpisivanje sporazuma koji bi omogućio isplatu zaostalih plaća.

Predloženim sporazumom, koji su prema prijedlogu sindikata trebali potpisati predstavnici HEP-a, koji su bili na sastanku, i Hypo banke, koji nisu došli, uredila bi se isplata plaća od kupopodaje zemljišta u Omišlju u vlasništvu Dine predviđenog za izgradnju LNG terminala. Hypo banka ima založno pravo na toj nekretnini, a HEP je kupac.

Po riječima Mihaljevića, umjesto sporazuma potpisano je pismo namjere, a kasnije je iz Hypo banke prispjela suglasnost na pismo namjere, kao i na predloženi sporazum. Mihaljević je još kazao da je za ponedjeljak zakazan sastanak o Dini i Diokiju te da bi na tom sastanku trebali sudjelovati prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, ministar financija Slavko Linić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, uprave Dine i Diokija te predstavnici njihovih sindikata.

Radnici Dina Petrokemije, članice Dioki grupe, od 1. srpnja blokiraju ulaz u tvrtku tražeći isplatu zaostalih plaća i rješavanje stanja tvrtke. Oko 350 radnika nije dobilo šest plaća za ovu godinu, plaću za prosinac prošle godine i još oko 60 posto jedne plaće iz prijašnjih godina. Radnici su organizirali javnu kuhinju za obitelji radnika Dine koja se financira svakodnevnim prikupljanjem i prodajom metalnog otpada iz pogona tvrtke.