MIROVINSKA PRAVA

Radite honorarno? Ovako to utječe na staž i izračun mirovine

17.05.2024 u 12:05

Bionic
Reading

Radite li honorarno uz redovni posao, dodatna zarada neće vam donijeti dodatne godine radnog staža, ali će vam povećati mirovinu. Ako je pak honorarni rad vaš jedini izvor prihoda, u tom će vam se slučaju vaša zarada preračunati i u radni staž.

Zbog prekida u radnom stažu, brojni radnici prisiljeni su bili okrenuti se honorarnom radu u godinama nezaposlenosti. Pritom ih najviše brine kako će se honorarni rad odraziti na njihovu mirovinu, odnosno hoće li im se i on računati u radni staž. Jednako tako, mnogi uz stalni posao dodatan izvor prihoda traže upravo u honorarnom radu. Riječ je o drugom dohotku koji se ostvaruje prema sklopljenim ugovorima o djelu. Portal mirovina.hr istražio je kako se u obje ove situacije honorarna zarada odražava na buduću mirovinu.

Manji dopronosi nego kod ugovora o radu

Poslodavac je po zakonu i na honorarnu isplatu radniku dužan uplatiti doprinos za mirovinsko osiguranje. Zato kod ugovaranja takvih poslova treba paziti na razliku između bruto i neto iznosa koji će na kraju sjesti na račun.

Razliku između bruto i neto iznosa čini upravo uplata doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te poreza. S obzirom na to da se uplaćuje mirovinsko, to se onda mora odraziti i na mirovinu. Međutim, doprinosi kod ugovora o djelu upola su manji od onih u radnom odnosu. Oni tako iznose 10 posto, od čega 7,5 posto ide u prvi, a 2,5 posto u drugi mirovinski stup.

Primjerice, zarađujete li honorarno 400 eura, za doprinose ide 40 eura, od čega 30 u prvi, a 10 eura u drugi stup. Nakon uplaćenih doprinosa ostaje nam osnovica od 360 eura. Od te osnovice se računa porez, primjerice 22 posto, što je u ovom slučaju 79,20 eura, nakon čega ostaje neto od 280,80 eura, a tu je i zdravstveno osiguranje od 7,5 posto, odnosno 30 eura. Kod kasnijeg izračuna radnog staža i mirovine, gleda se osnovica.

Honorarni rad računa se u staž prema visini dohotka

Kako će se to odraziti na našu mirovinu, ovisi jesmo li u radnom odnosu i radimo honorarno ili pak samo radimo honorarno. Pojednostavljeno, ako smo zaposleni i radimo honorarno, nećemo zbog toga dobiti dulji radni staž. Ipak, honorarna zarada ući će nam u izračun mirovine.

U slučaju da smo određeno vrijeme radili isključivo honorarno, onda će nam se godine takvog rada preračunati i u radni staž. To će pak isključivo ovisiti o visini zarade, odnosno uplaćenih doprinosa, a u odnosu na prosječnu plaću u Hrvatskoj.

  • +3
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iz HZMO-a za Mirovina.hr kažu da osiguranik (osoba za koju se uplaćuju doprinosi, op.a.) ima pravo da mu se staž osiguranja računa prema visini ostvarenog drugog dohotka te pravo da mu se svota drugog dohotka uzima za izračun vrijednosnih bodova prilikom izračuna mirovine. Naime, navedeni primici povećavaju vrijednosni bod u postupku priznanja prava na mirovinu.

'U staž osiguranja računaju se primici po osnovi drugog dohotka, ako je isplatitelj primitka u cijelosti uplatio dužne doprinose za mirovinsko osiguranje. Staž osiguranja utvrđuje se na razini kalendarske godine, tako da se osnovica prema dohocima na koje su obračunani i uplaćeni doprinosi podijeli s prosječnom mjesečnom plaćom svih zaposlenih u Hrvatskoj u istoj godini u kojoj su ostvareni dohoci prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Jedna prosječna plaća jednaka je jednom mjesecu staža osiguranja, odnosno njezin alikvotni dio', rekli su iz HZMO-a.

Za godinu dana staža treba zaraditi više od prosjeka

Naravno, to ne može biti više od 12 mjeseci, bez obzira na zarađeni iznos. Staž po osnovi drugoga dohotka iskazuje se u evidencijama HZMO-a u ukupnom brojčanom iznosu mjeseci i dana za kalendarsku godinu za koju je ostvaren drugi dohodak. Znači, da biste dobili godinu dana staža za godinu dana honorarnog rada, vaša zarada mora biti veća od prosječne plaće, odnosno jednaka osnovici na koju se računa neto honorar.

sve osim nogometa

Učitavanje...