rajko kutlača:

'Račun Uljanika treba deblokirati do četvrtka, inače će biti prosvjeda'

10.09.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije Rajko Kutlača rekao je u ponedjeljak u Puli kako očekuje da se do četvrtka, kad se u Puli održava sjednica Vlade, deblokira račun Uljanika, jer se boji da bi radnici u suprotnom mogli prosvjedovati.

Račun Uljanika je blokiran 4. rujna. Kutlača traži deblokadu računa kako bi radnici dobili plaću za kolovoz jer, kako je rekao, drugo ne želi očekivati budući da se boji da će - ako se to ne dogodi - "zbivanja i prosvjedi prije dva tjedna u Puli biti igračka" prema onome što bi se u četvrtak moglo dogoditi.

To ne treba ni Vladi koja sigurno u deblokiranju računa može imati glavnu ulogu. Radnici u Uljaniku više nemaju strpljenja niti imaju vjere i svaka poruka kroz kašnjenje plaće bila bi porazna i pogubna, ocijenio je Kutlača u izjavi novinari nakon sjednice GSV-a .

Jedan od glavnih zaključaka sjednice GSV-a jest da Vlada aktivno treba sudjelovati u planiranju i provedbi restrukturiranja Uljanika, i kao vlasnik i kao partner, jer se jedino ona s Europskom komisijom "može dogovoriti i provesti restrukturiranje pulskoga brodogradilišta".

Istaknuo je kako GSV smatra da je brodograđevna industrija od strateškog značenja za Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti.

Uljanik mora nastaviti s proizvodnjom i očuvati radna mjesta, rekao je Kutlača, koji očekuje da se omoguće uvjeti za održivu brodogradnju i da se osigura stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke. "Očekujemo i provođenje programa restrukturiranja uz instrumente nadzora i kontrole u kojima će Vlada imati svoje predstavnike. Osim toga, smatramo da se treba i hitno uspostaviti sustav financijskog praćenja industrije, poglavito brodogradnje, te zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država", rekao je Kutlača.

  • +24
Radnici Uljanika i 3. maja na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

 Kako je istaknuo, Vlada se treba "nedvojbeno očitovati želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju". "Ako želi, tražimo od Vlade da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom, sindikatima i strateškim partnerima hitno nađe dugoročno i održivo rješenje za spas Uljanika i nastavak redovitog rada", poručio je Kutlača. 

 Članica GSV-a i predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je kako se s obzirom na stajalište nacionalnog GSV-a, koji je u svibnju donio zaključke da brodogradnja mora opstati i da treba osnovati fond za praćenje brodogradnje, ti zaključci moraju realizirati.

 "Situacija je sada kulminirala, a ovaj gordijski čvor mogu riješiti samo kvalitetna uprava i Vlada. Mi tražimo bezuvjetan opstanak Uljanika i njegovo restrukturiranje u uspješno i poslovno održivo brodogradilište", zaključila je Deranja.