ADRIA SOL IZ KUKLJANOVA

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.03.2012 11:14
  • Objavljeno 19.03.2012 u 10:40
solarna elektrana Kukuljanovo adria sol

solarna elektrana Kukuljanovo adria sol

Izvor: Promo fotografije / Autor: Adria Sol

Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko od Rijeke, izgradila je na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp

Objekt na čijem se krovu nalazi taj fotonaponski sustav u vlasništvu je grupe Ma.Co.T., s kojom je Adria Sol vlasnički povezana. Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat se očekuje nakon šest godina. Svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kWh, što bi, primjerice, bilo dovoljno za opskrbu oko 100 kućanstava električnom energijom.

Osim tog projekta, Adria Sol instalirala je još veću solarnu elektranu (315 kWp) u Gospodarskoj zoni Čaporice, nedaleko od Trilja, također na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T., te se uskoro očekuje puštanje u rad, odnosno priključak na elektroenergetsku mrežu. Za gradnju Solarne elektrane Čaporice korištena je ista tehnologija i oprema kao i za Solarnu elektranu Kukuljanovo.

'Administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana. Bilo bi korisno za hrvatsko gospodarstvo da se ubrza administrativna procedura te da traje najviše nekoliko mjeseci, kao što je slučaj u EU. Malo dobre volje i koordinacije među institucijama doprinijelo bi, pomoću ovakvih projekta, zapošljavanju i gospodarskom rastu RH', stoji u priopćenju tvrtke Adria Sol.

Uskoro se planira završetak radova i na nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi