PROPALA INVESTICIJA

Pupovčeva Tesla banka ide u stečaj, uloge izgubili Zvijezda, Končar, Đuro Đaković...

22.02.2018 u 19:48

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je donio odluku o pokretanju stečaja nad Tesla štednom bankom. Time je definitivno zapečaćena sudbina banke koja je osnovana na inicijativu Srpskog narodnog vijeća 2011. godine s ciljem financijske podrške povratku srpskih izbjeglica

Odluka Savjeta HNB-a o pokretanju stečaja pala je nakon što je utvrđeno da Tesla štedna banka propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pak pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječili njezinu propast u razumnom vremenskom razdoblju.

Savjet HNB-a je utvrdio i da sanacija Tesla štedne banke nije nužna te u javnom interesu i da su ostvarena dva stečajna razloga iz Zakona o kreditnim institucijama.

Prvi je da banka nema dovoljno sredstava za isplatu dospjelih depozita, a da je imovina kreditne institucije manja od njezinih obveza. Uz to, ukupan kapital banke je negativan, a sve aktivnosti oko pronalaska investitora nisu dale rezultata.

Prema zadnjim financijskim izvješćima, krajem trećeg tromjesečja 2017. ukupna imovina Tesla štedne banke spustila se na 1,9 milijuna kuna, a gubitak u devet mjeseci iznosio je 3,3 milijuna kuna.  

  • +17
Savjet HNB-a na čelu s guvernerom Borisom Vujčićem donio je odluku o pokretanju stečaja nad Tesla bankom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Podsjetimo, Tesla banka je zamišljena kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti održiv povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih poduzeća.

Projekt je iniciralo Srpsko narodno vijeće na čelu s Miloradom Pupovcem, a početni kapital osigurali su Fond  za razvoj Republike Srbije i Autonomna pokrajina Vojvodina. Prilikom osnivanja ukupno je uplaćeno 4,8 milijuna eura kapitala (oko 37 milijuna kuna).

Međutim nakon prvog koraka nisu se ostvarile ambicije koje su predviđale dodatno kapitalno jačanje ulaskom domaćih i inozemnih fondova i malih dioničara. Usto, nastupila je recesija pa banka nikad nije pokrenula ozbiljniju kreditnu aktivnost te je iz godine u godinu poslovala s gubitkom.

Propašću Tesla banke svoje uloge izgubili su većinski ulagači iz Srbije, ali i nekoliko hrvatskih kompanija koje su sudjelovale u financiranju. Najveća među njima je Agrokorova Zvijezda s udjelom od 9,8 posto, a tu su i Končar elektroindustrija (8,6 posto), Đuro Đaković grupa (4,5 posto) i Sladorana (4,9 posto).

Stečaj Tesla banke nastavak je trenda gašenja malih banaka u Hrvatskoj. Podsjetimo, sredinom 2016. pokrenut je stečaj nad Bankom splitsko-dalmatinskom u većinskom vlasništvu splitskog poduzetnika Jaroslava Buljubašića.

Krajem prošle godine pokrenuta je likvidacija Štedbanke u vlasništvu Željka Udovičića osnovane 1994. godine, a početkom veljače Hrvatska narodna banka potvrdila je da je većinski dioničar, ženevski C.I.M. Banque, najavio likvidaciju i prestanak rada riječke Primorske banke.