DONOSE 20 MILIJUNA KUNA

Napokon rješena sudbina Tesla banke: Ulaze Latvijci

18.02.2016 u 13:29

Bionic
Reading

Tesla štedna banka objavila je u Narodnim novinama poziv za Izvanrednu glavnu skupštinu, na kojoj bi trebala biti donesena odluka da RTB Capital registriran u Latviji, kroz dokapitalizaciju od 20 milijuna kuna postane njen većinski vlasnik.

Kako se navodi u pozivu, RTB Capital trenutno drži 13.600 redovnih dionica koje čine 9 posto temeljnog kapitala Tesla banke, a u studenom 2015. godine RTB je već dokapitalizirao Tesla banku i to s 952 tisuće kuna.

No, stoji u obrazloženju prijedloga odluke, nakon te dokapitalizacije utvrđeno je kako je radi daljnjeg osiguranja visine regulatornog kapitala te kapitalnih zahtjeva propisanih Uredbom Europskog parlamenta i vijeća, potrebno dodatno povećati temeljni kapital.

"RTB Capital, dioničar Tesla štedne banke, samostalno ili zajednički s drugim ulagateljem, iskazao je svoju volju i namjeru uložiti u Štednu banku i dodatna sredstva i to u iznosu od 20.000.050 kuna, a sve kako bi se osigurala što bolja kapitaliziranost banke i u konačnici kako bi se nastavio kontinuitet ulaganja u razvoj i proširenje kapaciteta za obavljanje djelatnosti, osiguranje održivog razvoja te ulaganja u tehnološki razvoj banke", kaže se u pozivu.

Stoga se Izvanrednoj glavnoj skupštini predlaže donošenje odluke o dokapitalizaciji Tesla štedne banke ulozima u novcu, u kojoj bi sudjelovao "isključivo dioničar RTB Capital ili drugi pozvani ulagatelj uz potpuno isključenje prava prvenstva ostalih dioničara".

Povećanje temeljnog kapitala za 20 milijuna kuna provelo bi se izdavanjem 285.715 novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 70 kuna.

Po dovršenju dokapitalizaciji ukupan temeljni kapital Tesla štedne banke iznosio bi 30.575.160 kuna, a RTB Capital ili drugi pozvani ulagatelj postao bi većinski dioničar s udjelom od preko 50 posto "te bi bio spreman na daljnja ulaganja u banku, kako bi se snažno dokapitalizirala te osposobila za konkuretno bankarsko poslovanje na hrvatskom bankarskom tržištu s pretenzijom da iz štedne banke preraste u banku s širokim ovlaštenjima".

Uz odluku o dokapitalizaciji, dioničari bi trebali prihvatiti i odluku o većem broju članova te novom sastavu Nadzornog odbora Tesla štedne banke, čiji je dosadašnji predsjednik Zlatko Milikić iz Beograda u rujnu lani podnio ostavku.

Prihvati li se ta odluka, NO Tesla štedne banke imao bi pet članova, među kojima su tri koja trebaju dobiti potvrdu Skupštine - Heiki Murula iz Estonije, Hristijan Delev iz Makedonije te Yury Kireev iz Srbije.