IMOVINA MANJA OD OBVEZA

HNB predložio otvaranje stečaja nad Tesla bankom

21.02.2018 u 18:22

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu donio je odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom, a podnijet će ga zagrebačkom Trgovačkom sudu, priopćeno je iz HNB-a

"Savjet Hrvatske narodne banke donio je na danšnjoj sjednici Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka Trgovačkom sudu u Zagrebu nad Tesla štednom bankom d.d., Zagreb", navodi se u priopćenju, uz napomenu da je odluka donesena temeljem odgovarajućih odredbi Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava te 9. Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.  

Tako je odlučeno "nakon što je odlukom Savjeta HNB-a utvrđeno da Tesla štedna banka d.d. propada, a nije razumno očekivati da bi druge mjere privatnog sektora, mjere institucionalnog sustava zaštite, supervizorske mjere, supervizorske mjere u fazi rane intervencije ili smanjenje vrijednosti ili pretvaranje relevantnih instrumenata kapitala spriječile njenu propast u razumnom vremenskom razdoblju", ističu iz središnje banke.

Savjet HNB-a je utvrdio i da sanacija Tesla štedne banke nije nužna u javnom interesu te da su ostvarena dva stečajna razloga iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama.

Prvi je rješenje HNB-a o nedostupnosti depozita koja nije nastupila kao posljedica donošenja odluke o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka nad kreditnom institucijom, iz čega je, kako se navodi, evidentno da kreditna institucija nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze o dospijeću.

Drugi razlog koji navodi HNB je da je imovina kreditne institucije manja od njezinih obveza.

HNB izvještava da je danas, 21. veljače, Tesla štednoj banci izdao Rješenje o utvrđivanju nedostupnosti depozita, s obzirom da je utvrđeno da Tesla štedna banka nema dovoljno sredstava za isplatu dospjelih depozita niti se, uslijed njezine financijske situacije, može očekivati da će ona biti sposobna to učiniti, čime je ispunjen stečajni razlog iz članka 266. zakona o kreditnim institucijama.

Dodaje se da je na dan 31. prosinca 2017. ukupni kapital Tesla štedne banke bio negativan, a imovina manja od njezinih obveza čime je ispunjen drugi stečajni razlog iz članka 266. Zakona o kreditnim institucijama.  

"Dugotrajne aktivnosti Tesla štedne banke u cilju postizanja razine kapitala dostatne za održivo poslovanje nisu rezultirale pronalaskom investitora koji bi do danas, kada je nastala nedostupnost depozita, mogao osigurati sigurno i stabilno poslovanje te banke", navode iz središnje banke.

Guverner HNB Boris Vujčić Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Po podacima koje iznose, veličinom ukupne aktive od 1,5 milijuna kuna sa stanjem na 31. prosinca 2017., Tesla štedna banka d.d. čini 0,0004 posto udjela u ukupnoj aktivi bankovnog sustava i najmanja je kreditna institucija u Republici Hrvatskoj. 

"Na temelju zakonski stečenih uvjeta, Savjet HNB-a postupio je sukladno svojim zakonskim obvezama, ocijenivši da su ispunjeni stečajni razlozi iz članka 266. stavka 1. točke 1. i točke 2., a u vezi sa stavkom 2. točkom 1. Zakona o kreditnim institucijama te je predložio pokretanje stečajnog postupka nad Tesla štednom bankom d.d. U svrhu provođenja te odluke guverner HNB-a donio je Rješenje o uvođenju posebne uprave koja će, do donošenja odluke suda o pokretanju stečajnog postupka preuzeti ovlasti uprave i nadzornog odbora kreditne institucije s ciljem očuvanja imovine Tesla štedne banke", objašnjavaju iz HNB-a. 

Od trenutka donošenja današnje odluke Savjeta HNB-a do odluke Trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, kao zakonska posljedica, nastupaju privremene zabrane propisane odredbama članka 267. stavka 2. Zakona o kreditnim institucijama.

U praksi to znači da se neće moći obavljati uplate i isplate na račun i s računa Tesla štedne banke kao ni na i sa računa njezinih klijenata, niti će se provoditi ovrha na računima Tesla štedne banke uređena Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, bez obzira na vrstu osnove za plaćanje (zadužnice, rješenja o ovrsi i sl.).

Do dana donošenja odluke Trgovačkog suda o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka, klijenti Tesla štedne banke ne mogu dobiti isplatu sa svojih računa u Štednoj banci i ne može se obavljati prijenos na teret njihovih računa.

Dužnici Tesla štedne banke obvezni su nastaviti ispunjavati sve svoje obveze gotovinskim uplatama u samoj Štednoj banci ili uplatama na transakcijski račun Štedne banke otvoren u drugoj kreditnoj instituciji, o čemu će posebna uprava bez odgađanja obavijestiti javnost, navode u središnjoj banci.