NADZORNI ODBORI NA MUKAMA

Punjenje proračuna dividendama neizvjesno

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 16:19
  • Objavljeno 03.05.2011 u 15:08
šTEDNJA kredit budžet kuća novac

šTEDNJA kredit budžet kuća novac

Izvor: Sipa Press / Autor: JAUBERT

U Ministarstvu financija još nemaju čvrste projekcije prihoda od dividendi koje će ove godine, po preporuci Vlade, poduzeća u državnom vlasništvu uplatiti u proračun. Prihodi se još ne mogu procijeniti jer se tek očekuju odluke predstavnika Vlade u nadzornim odborima, koje će oni uputiti skupštinama dioničara

U Ministarstvu pojašnjavaju da je Vlada dala predstavnicima nadzornih odbora smjernice prema kojima bi polovica ostvarene dobiti trebala biti raspoređena za dividende. Međutim, te smjernice nisu obvezujuće, jer članovi nadzornog odbora prvenstveno trebaju štititi interese kompanija. To znači da, sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, moraju procijeniti financijsku situaciju i poslovne planove tvrtki u državnom vlasništvu te ocijeniti hoće li odluka o isplati dividende poremetiti strateške interese ili možda ugroziti samo funkcioniranje poduzeća.

U prošloj godini od dividendi je u proračun uplaćeno oko 300 milijuna kuna, pri čemu se najveći dio odnosio na uplatu Hrvatske narodne banke, koja će ove godine izostati jer nije poslovala s dobiti.

Od tvrtki u kojima država ima značajniji udio zasad je poziv na skupštinu dioničara objavila Ina. Glavna skupština Ine sazvana je za 23. svibnja, a Uprava i Nadzorni odbor, suprotno željama Vlade, predložili su da se 1,77 milijardi kuna neto dobiti raspodijeli u zadržanu dobit i zakonske rezerve.

Međutim, kako je predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern, u ime predstavnika Vlade u NO-u, najavio da će poslušati preporuku Vlade, očekuje se da će prije skupštine ili na samoj skupštini osvanuti i protuprijedlog za isplatu dividende u iznosu od polovice ostvarene dobiti. Ukoliko Vladini dioničari uspiju izglasati isplatu dividende, Ina će trebati uplatiti oko 400 milijuna kuna u proračun

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi