DEBAKL U RUJNU

Punjenje državne blagajne ozbiljno podbacilo

21.11.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon rebalansa proračuna i nacrta budžeta za 2013. u drugi plan pada izvršenje proračuna za prvih devet mjeseci na čiju se objavu dugo čekalo. Ministarstvo financija očito je nerado objavilo podatke iz rujna po kojima je vidljivo da je veći dio akumulacije stvoren u devet mjeseci ispario samo jednim lošim mjesecom

Naime, u rujnu se skupilo 1,2 milijarde kuna manje nego u istom mjesecu lani, pa je pozitivan saldo između ukupnih prihoda proračuna iz 2011. i tekuće godine osjetno smanjen. U tri tromjesečja ministar financija Slavko Linić skupio je u proračun nešto više od 81 milijardu kuna, oko 1,2 milijarde kuna više nego lani. Ukupno se potrošilo 89,13 milijardi kuna, ni 100 milijuna kuna uštede u o odnosu na lanjskih 89,22 milijarde kuna.

Zbog većeg priljeva poreza, deficit se smanjio na 8,1 milijardu kuna, ali rujan je donio zabrinjavajući trend koji zorno reflektira krizu u kojoj se država nalazi. Od PDV-a se skupilo tri milijarde kuna, što je 740 milijuna manje nego lani. Riječ je o podbačaju za 24,6 posto iako je stopa PDV-a narasla sa 23 na 25 posto u odnosu na lani.

Kad se u to uzme u obzir da se u rujnu uplaćuje PDV ostvaren u kolovozu, dok je turistička sezona bila u jeku, stvari postaju dramatične. Ipak, u prvih osam mjeseci godine prikupilo se dovoljno PDV-a da se zadrži trend rasta prihoda. Sa 29,77 milijardi kuna od tog poreza Linić u blagajni i dalje ima 5,5 posto rasta u odnosu na 2012. Taj podatak pokazuje da se i na proračun odrazio oštar pad osobne potrošnje koji bilježi Državni zavod za statistiku

I nezaposlenost koja se ovih dana popela na 343 tisuće odrazila se na stavku doprinosa. U mjesec dana rujna plaćeno je 200 milijuna kuna manje doprinosa nego u devetom mjesecu 2011. Na godišnjoj razini razlika je 140 milijuna kuna. Na ukupnih 28,5 milijardi kuna zanemariv je to iznos, ali je nelogičnost koja je trajala pune dvije godine stala. Jaz bi bio i veći da nije zakona po kojem se u svibnju zaustavila isplata plaća bez plaćenih doprinosa, a i reprogramom poreznih dugova nadomješten je dio doprinosa.


Neslužbeno se može čuti da su u listopadu brojke nešto bolje, ali rebalansiranjem je proračun povećan za 1,9 milijardi kuna, što ipak pokazuje da su prihodi tanji. Zato je gotovo nemoguće da će Linić izvući 4,2 milijarde kuna više nego u 2012. od građana i poduzeća koji su, pokazuju brojke, počeli pokazivati naznake kraha.

Nategnuto je i očekivanje da će proračun nastaviti bujati ovim tempom, a mnogi analitičari upozorili su Vladu da mora računati na manje prihode u zadnja tri mjeseca godine, jer će nezaposlenost rasti, a građanima je ionako smanjen raspoloživi dohodak.

I dok se cijedi i zadnja kuna od građana i tvrtki, javna uprava nije doživjela nikakve uštede. U devet mjeseci Milanovićeva Vlada je potrošila samo 90 milijuna kuna manje nego Vlada Jadranke Kosor. Najavljivali su smanjenje proračunske potrošnje za 3,6 milijardi kuna, a kako pokazuju podaci, na kraju će ispasti da je Milanovićev tim potrošio više nego HDZ-ov.

Na plaće se potrošilo 310 milijuna kuna više nego lani. Ukupan iznos od 20,27 milijardi kuna u stavci plaće i nadnice točno je 1,5 posto veći od lanjskog. I mirovine su ukupno veće nego prošle godine za 700 milijuna kuna.