STIGAO I U HRVATSKU

Punjač običnih baterija – otkriće ili laž?

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 20.10.2010 09:28
  • Objavljeno 20.10.2010 u 09:28
baterije

baterije

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Znate li na koje se otkriće čeka zadnjih 100 godina? Ne, ne radi se o automobilu na vodu ni o lijeku protiv raka. Riječ je o punjaču za obične alkalne baterije. Barem se tako tvrdi u reklamnom materijalu zagrebačkog Kvantum-tima. Riječ je o tvrtki koja je taj 'revolucionarni' uređaj prva, ovog ljeta, ponudila hrvatskim kupcima po cijeni od 217 kuna

Njihov punjač, kojem su još prišili pridjev zeleni jer navodno štedi novac i smanjuje zagađenje okoliša, namijenjen je punjenju AA i AAA alkalnih, nikal-metal-hidridnih (NiMH) i nikal-kadmijskih (NiCd) baterija.

Punjenje alkalnih baterija može završiti eksplozijom

NiMH i NiCd su punjive (rechargeable) baterije i za njih punjač može naći u svakoj trgovini. Za obične alkalne baterije takav se uređaj do sad nije mogao kupiti. Štoviše, na svakoj od njih stoji upozorenje da ih se ne puni jer to može dovesti do zagrijavanja i curenja kemijske tvari, a u najgorem slučaju i do eksplozije

Bezbroj priznanja, a na netu nijedno

Vlasnik Kvantum-tima je Marijan Bulat, bivši generalni konzul Hrvatske u Italiji, koji je sredinom 90-ih bio pomoćnik ministra gospodarstva. Tvrtka se uglavnom bavi prodajom raznih malih električnih pomagala: tlakomjera, toplomjera, inhalatora, masažera, vaga i sl.

Bulat na zeleni punjač običnih baterija daje garanciju na godinu dana, a isto tako daje mogućnost da se uređaj vrati nakon 30 dana uz povrat novca. U jamstvu piše da se radi o punjaču koji je dobio 'bezbroj priznanja' u svijetu, što je na netu, začudo, prošlo nezapaženo.

Iz Kvantum-tima tvrde da se na njihovom punjaču svaka alkalna baterija, nedavno proizvedena i ispražnjena (ali ne do kraja), može napuniti najmanje 20 puta, dok je taj broj za baterije renomiranih proizvođača i veći od 100 puta.

Kako bismo razrješili dilemu tko je tu lud, a tko prav, lažu li proizvođači baterija ili je zaista našem stogodišnjem čekanju došao kraj, zamolili smo za pomoć docenta Zorana Mandića, predstojnika Zavoda za elektrokemiju zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

'Alkalne baterije se teoretski mogu puniti. Punjenje bi se eventualno moglo provesti malim strujama i pri strogoj kontroli stanja baterije za vrijeme punjenja. Također, zbog specifičnog kemizma takvih baterija efikasno kontrolirano punjenje je moguće samo s onim baterijama koje nisu u potpunosti ispražnjene. Komercijalni punjač za takve baterije koji bi bio u širokoj uporabi bi se mogao napraviti samo u hipotetskom slučaju da postoji samo jedna vrsta alkalnih baterija, i to od istog proizvođača', kaže Mandić.

Hipotetski uređaj prodaje se 'kao halva'

Na tržištu postoje na stotine proizvođača baterija koji koriste različite katodne materijale i tehnološke postupke proizvodnje. Zbog toga, objašnjava docent, danas imamo alkalne baterije različitih kapaciteta, različitog početnog napona (napona neispražnjene baterije) te različite ovisnosti radnog napona o teretu.

'Upravo to je razlog zašto do danas ne postoje punjači za alkalne baterije koje možete kupiti u svakoj trgovini. Pogotovo ne postoje punjači koji su istovremeno deklarirani i za alkalne i za NiMH i NiCd baterije, kao što je to ovdje slučaj. Takvi punjači moraju imati ugrađeni strogi algoritam provjere stanja zdravlja i stanja napunjenosti baterije. Međutim, ako uređaj ne zna koju bateriju puni jer mu to korisnik nije u stanju reći, onda je rezultat punjenja nepredvidiv', zaključuje Mandić.

Nakon njegovih riječi sigurno mnogi od nas ne bi dali ni lipe za 'epohalni' zeleni punjač Kvantum –tima, međutim, prema informacijama iz te zagrebačke tvrtke, on se prodaje 'kao halva'! Od početka srpnja, od kad je u prodaji, do danas prodano je više od pet tisuća komada. Kad se to pomnoži s cijenom od 217 kuna dođe se do zarade veće od milijun kuna

'Stvarno dobro ide. Najbolji su kupci prodavaonice igračaka koje uzmu desetak komada jer je dosta njihove robe na baterije', kaže u telefonskom razgovoru jedan od zaposlenika iz Kvantum-tima koji se predstvio kao prodavač Zvonko Golubić

Za državu Hrvatsku sve čisto

U zagrebačkoj tvrtci nisu previše iznenađeni tvrdnjama docenta Mandića jer su, kaže, i sami bili u početku skeptični prema punjaču za alkalne baterije, ali su sve sumnje nestale nakon što su se sami uvjerili da uređaj radi.

'Najbolji dokaz za to je što do sad, nakon što smo prodali više od pet tisuća komada, nismo imali nijednu reklamaciju niti nam je netko punjač vratio. Pa i sam ga koristim, istina ne prečesto, i bez problema sam napunio četiri-pet baterija', kaže Golubić koji nam nije mogao reći gdje je punjač testiran, tek je dodao da se radi o američkom uređaju koji se proizvodi na Tajavanu.

Na Kvantum-timovim web stranicama, međutim, vidi se da je 'zeleni punjač' izum tajvanske tvrtke Promore Environment te da je njegova sigurnost ispitana u tamošnjem labaratoriju, dok je za hrvatsko tržište potvrda o sukladnosti izdana u zagrebačkom Ispitnom laboratoriju CEI-IETA.

Bez obzira na svu našu sumnjičavost prema punjaču alkalnih baterija, što se tiče hrvatskih institucija, sve je čisto.

Zbog prijave za lažno oglašavanje, Kvantum-tim je nedavno posjetio i Državni inspektorat koji je utvrdio da je 'sporni punjač baterija uvezen legalno' i da ima svu potrebnu dokumentaciju 'koja ukazuje na njegovu sukladnost i sigurnost'.

Ukratko, država Hrvatska je 'amenovala' ono što znanost kaže da je nemoguće, tako da se opet pitamo tko je tu lud, a tko prav.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi