OD 13. SVIBNJA NEMA ŠKOLE

Prvi u štrajk idu učitelji i profesori

07.05.2009 u 12:07

Bionic
Reading

Veliki štrajk javnih službi pomaknut je sa 12. na 13. svibanj. Prvi će s radom prekinuti zaposleni u osnovnim, srednjim i visokim školama te znanstvenici, a sljedeći dan 14. svibnja pridružit će im se i ostali javni djelatnici, zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi. U subotu, 16. svibnja u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića bit će organiziran prosvjed na kojem se očekuje i do 20.000 ljudi

Iako je propao proces mirenja između sindikata javnih službi i Vlade, ipak bi se u ponedjeljak, 11. svibnja trebao održati još jedan sastanak koji je zadnja šansa da do štrajka ne dođe.

'Od pregovora ne očekujemo previše. Mislimo da će se nastaviti dosadašnja farsa, ali zbog javnosti moramo još jednom sjesti za stol. Ako vidimo da to nigdje ne vodi, prekinut ćemo odmah sastanak', rekla je Spomena Abveršek, predsjednica Samostalnih sindikata zdravstva i socijalne skrbi, na današnjoj konferenciji za novinare.

Još uvijek nije jasno u kojoj će mjeri u štrajku sudjelovati liječnici jer ih je na referendum Hrvatskog liječničkog sindikata izišlo manje od polovice članstva, što nije dovoljno da izglasaju prekid rada. Ipak sindikalisti su uvjereni da će se velika većina liječnika pridružiti medicinskim sestrama i ostalim zaposlenicima u zdravstvu koji neće raditi.

'Od ukupno 61.000 zaposlenih, polovica nisu sestre i liječnici. Ministar zdravstva često u svojim istupima zaboravi na tih 30.000 ljudi bez kojih sustav ne može funkcionirati. Riječ je o sirotinji i golotinji koja radi za dvije do tri tisuće kuna', rekla je Abveršek komentirajući nedavnu izjavu ministra Milinovića da će zdravstvene ustanove funkcionirati normalno jer će štrajkati samo medicinske sestre ali ne i liječnici.

Bolnice i domovi zdravlja će za vrijeme štrajka raditi kao u vrijeme vikenda i blagdana, tvrde sindikalisti, iako još uvijek traje arbitraža između njih i Ministarstva zdravstva nakon koje će se znati koji su to poslovi koje su dužni obavljati liječnici i medicinske sestre dok traje prekid rada.

Za sad je sigurno da će štrajk javnih službi trajati do subote 16. svibnja, do velikog prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na kojem bi se, po uzoru na studente, trebao organizirati plenum na kojem će se odlučiti da li će se štrajk nastaviti i u sljedećem tjednu.