DRUGI KVARTAL

Prvi puta suficit na tekućem računu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.10.2011 11:25
  • Objavljeno 04.10.2011 u 11:25
hnb

hnb

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska je u drugom tromjesečju ove godine zabilježila suficit tekućeg računa platne bilance u iznosu od 54,5 milijuna eura, a u isto vrijeme lani bilježila je deficit koji je iznosio 67 milijuna eura, prvi su podaci Hrvatske narodne banke

To je prvi put da je u drugom tromjesečju zabilježen suficit otkad je dostupna statistika, ističu analitičari banke Raiffaisen (RBA).

Na kretanja na tekućem računu platne bilance u drugom tromjesečju ponajviše su utjecala kretanja na računu roba, odnosno smanjenje deficita na tom računu te rast suficita na računu usluga.

Deficit na računu roba u drugom je kvartalu iznosio 1,36 milijardi eura, što je 138,7 milijuna eura ili 9,2 posto manji deficit nego u istom razdoblju lani.

Na računu usluga zabilježen je pak rast suficita za 13,7 posto ili za 197 milijuna eura, na 1,63 milijardi eura.

Posljedica je to prije svega rasta suficita na podračunu putovanja, sa 1,3 milijarde eura u drugom lanjskom kvartalu na 1,5 milijardi u drugom kvartalu ove godine.

Naime, dobri fizički turistički pokazatelji u predsezoni odrazili su se i na podračun putovanja na kojem su prihodi u drugom tromjesečju ove godine iznosili 1,68 milijardi eura, što je 207 milijuna eura ili 14 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno su rashodi za turističku potrošnju u inozemstvu u drugom kvartalu ove godine iznosili 169,3 milijuna eura, što je oko 10 milijuna eura više nego u istom razdoblju lani.

Statistički podaci HNB-a pokazuju i da je manjak na računu dohotka u iznosu od 489,4 milijuna eura znatno, za 195 milijuna eura, porastao u odnosu na drugo tromjesečje lani, a višak na računu tekućih transfera smanjen za 19,4 milijuna eura, na 268,4 milijuna eura.

Podaci iz statistike središnje banke pokazuju da je u prvom tromjesečju ove godine deficit tekućeg računa platne bilance iznosio 1,4 milijarde eura, a u drugom zabilježen suficit od 54,5 milijuna, pa je tako u prvom polugodištu zabilježen manjak u iznosu od 1,38 milijardi eura, što je nešto manji deficit, za 15,5 milijuna eura, nego u prvom polugodištu lani kada je bio nešto iznad 1,4 milijarde eura.

Analitičari RBA napominju kako će u trećem tromjesečju na tekućem računu biti zabilježen suficit, kako je i uobičajeno za ljetne mjesece i središnju turističku sezonu. Povoljni podaci iz srpnja i kolovozu upućuju na to da će suficit biti veći nego u istom tromjesečju prošle godine, pri čemu očekuju da će, za razliku od prošle godine, rast broja dolazaka i noćenja turista biti popraćen i rastom prihoda od turizma.

Međutim, u zadnjem tromjesečju očekuju produbljivanje deficita uslijed pogoršanja trendova u robnoj razmjeni, odnosno smanjenja robnog izvoza.

Analitičari RBA na razini cijele godine očekuju da bi udio deficita tekućeg računa u BDP-u mogao iznositi oko 1,4 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi