PRVI NA REDU NAJUGROŽENIJI

Prvi dan oprosta dugova, u Šibeniku gužve u Fini

02.02.2015 u 14:40

Bionic
Reading

Socijalno najugroženiji građani koji imaju dug do 35 tisuća kuna, a nemaju novca ni imovine da ga vrate od danas mogu tražiti oprost dugova i odgodu ovrha. U toj prvoj skupini nalazi se 9 tisuća građana.Diljem Hrvatske u 175 poslovnica Fine dostupni su im svi dokumenti i formulari potrebni za ovaj postupak

Zbog loše informiranosti građana, u šibenskoj FINI stvaraju se veliki redovi. Iz šibenskog Centra za socijalnu skrb poručuju građanima neka pričekaju koji dan dok se ne jave sva poduzeća koja su voljna oprostiti A kategoriji dužnika.

Za sada, Grad Šibenik oprašta dugove za komunalnu naknadu. Primjer slijedi i Gradska čistoća, a Vodovod i se još nije izjasnio. Od danas socijalno najugroženiji mogu početi s prijavama za otpis dugova.


Mjera kojom bi moglo biti obuhvaćeno oko 60 tisuća najsiromašnijih, trebala bi im barem malo olakšati svakodnevnu borbu za preživljavanje.

Važno je reći ako se dug odnosi na više vjerovnika, recimo HEP, komunalno poduzeću i teleoperateru, dužnik će svakomu od njih uputiti poseban zahtjev. Oni moraju u roku od 15 dana potvrditi centru za socijalnu skrb da su zahtjev zaprimili. I zatim u roku od 15 dana dug i otpisati.

Hrvatske vode otpisivat će do 25 tisuća duga svojim korisnicima. Procjenjuju da će od gotovo 15 i pol milijuna kuna potraživanja, otpisati oko dva milijuna. Ministar poljoprivrede i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskih voda Tihomir Jakovina rekao je da će Hrvatske vode nastaviti i otpis potraživanja na područjima koja su prošle godine bila poplavljena.

Kada je riječ o broju ovrha, Jakovina je naveo da je ukupno 12.041 korisnik sa sudskim rješenjima za ovrhu, sa ukupnim zaduženjem od 15,4 milijuna kuna prema Hrvatskim vodama. Za one koji zadovoljavaju kriterije po modelu A ili B ići će se u otpis duga, svi ostali će biti obvezni platiti svoju obvezu, rekao je.

Inače, Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana.