curenje plina

Provukli se ispod radara: Plinari istočne Slavonije u 2021. godini, kad su se registrirali za trgovinu plinom, prihodi eksplodirali

01.09.2022 u 21:34

Bionic
Reading

Iz Hrvatske je 2021. godine izvezeno tri puta više plina nego godinu ranije, odnosno izvoz je bio najviši u protekle četiri godine. Tu je činjenicu malo tko primijetio i reagirao na nju, isto kao što je malo tko primijetio da su se prihodi Plinare istočne Slavonije (PiS) 2021. godine gotovo udvostručili u odnosu na period 2017.-2020. Naime prihodi PiS-a kretali su se u tom periodu između 80 i 85 milijuna kuna, da bi u 2021. stigli do 152,3 milijuna kuna. Riječ je o godini u kojoj je PiS po istoj cijeni preprodavao plin kupljen od Ine tvrtki OMS Upravljanje

Podsjetimo, riječ je o operaciji 'curenja plina', u kojoj je, prema tvrdnji USKOK-a, direktor u Ini Damir Škugor po povlaštenoj cijeni od 19,46 eura po megavatsatu prodavao plin PiS-u, a on po 20 eura tvrtki OMS Upravljanje u vlasništvu Josipa Šurjaka i Gorana Husića. Oni su potom prodavali plin po cijeni i do 210 eura za MWh tvrtki DTX International SA iz Luksemburga.

Tako je Ina oštećena za više od milijarde kuna, a na računima Škugora i njegova oca Dane te Šurjaka i Husića našlo se 848 milijuna kuna. Kod Marije Ratkić, direktorice PiS-a, za razliku od ostalih, nije pronađen novac za koji se sumnja da je zarađen kriminalnom djelatnošću.

PiS je u 60-postotnom vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije (VSŽ) i 40-postotnom Croplina, tvrtke u stopostotnom vlasništvu Ine, na čijem je čelu Damir Škugor, ujedno direktor Plina i energije u Ini i zamjenik šefa Nadzornog odbora PiS-a.

Uz njega, u NO-u sjede predsjednik Domagoj Bujadinović, Denis Travančić, Mihajlo Tomašković i Željana Kljajić. Zadnje navedena u NO je stigla u siječnju 2022. zamijenivši Lasla Farkaša Višontaija. Većinu članova NO-a čine članovi HDZ-a. No ni u NO-u PiS-a, izuzev Škugora, kao ni u VSŽ-u, čini se, nisu imali pojma što se događa iako su prihodi PiS-a naglo skočili i iako je Ratkić, kako su izvijestili Večernji i Jutarnji list, pred istražiteljima kazala da se do srpnja 2021. godine PiS uopće nije bavio prodajom trgovcima plinom te da je OMS Upravljanje bilo jedini trgovac plinom kojem je PiS ikada prodao plin.

Iz Vukovarsko-srijemske županije, koju vodi župan Damir Dekanić (HDZ), proteklih dana su tek u priopćenju kratko izrazili 'zgražanje' zbog događaja u PiS-u, osudivši korupciju i najavivši sankcije za sve umiješane.

Ratkić je od osnutka PiS-a 1999. godine na čelu tvrtke, a njen odvjetnik Petar Pavković kazao je da je članica HDZ-a. Prema pisanju medija, bliska je s bivšim županom VSŽ-a Božom Galićem (HDZ), direktorom vinkovačkog Vodovoda i kanalizacije u vrijeme u kojem je plinski biznis pod Vodovodom.

  • +19
Privođenje osumnjičenih u aferi s plinom Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Podaci iz imovinske kartice otkrivaju da ima plaću od 20.822 kune, stan u Vinkovcima i Zagrebu, u kojem ima i dvije garaže, te u suvlasništvu ima još tri stana u Zagrebu. Vozi automobil VW Passat iz 2016., a štednje nema.

PiS je, po godišnjem izvještaju za 2021. godinu, imao 74 zaposlenika, a prosječna plaća u tvrtki iznosila je 7951 kunu.

Prema dostupnim podacima, od 2014. godine PiS je uredno donacijama pomagao različitim vjerskim, sportskim, kulturnim i inim zajednicama i udrugama. Spomenute 2014. donacije su iznosile 83.000 kuna, da bi se u narednim godinama ustalile na oko 250.000 kuna. Iako se za prve tri godine ne navodi koliko je tko točno dobio, u posljednje dvije godine najveća pojedinačna donacija bila je ona bolnici u Vinkovcima, u iznosu od 50.000 kuna, kao pomoć u borbi s covidom.

Nakon što je uhićena Ratkić je podnijela ostavku, a njen odvjetnik kazao je da nije priznala krivnju i da neće biti svjedok pokajnik te da nije ostvarila nikakvu imovinsku korist. S obzirom na to da je u istražnom zatvoru završila zbog opasnosti od ponavljanja djela, a u međuvremenu je dala ostavku, nestali su razlozi za njen boravak iza rešetaka pa se može očekivati da će napustiti Remetinec čim se provedu potrebne promjene u Sudskom registru Trgovačkog suda.