odluka nadzornog odbora

Ina suspendirala Škugora, a čeka ga i otkaz: 'Bio je dužan ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje'

31.08.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Nadzorni odbor Ine primio je na znanje zaključke s izvanredne sjednice Uprave Ine, održane jučer na temu USKOK-ove istrage protiv Damira Škugora. Predstavljeni su preliminarni nalazi interne istrage koji će se još nadopuniti, a prema kojima je identificiran određeni broj točaka u kojima su Damir Škugor i njegovi podređeni jasno prekršili interna pravila i procedure, što je dovelo do značajne financijske štete po kompaniju, navodi se u priopćenju iz Ine

Ugovori o prodaji plina s fiksnom i varijabilnom cijenom uobičajena su poslovna praksa u svijetu. Fiksne cijene temelje se na tržišnim kotacijama za buduće ugovoreno razdoblje, koja je krajem 2020. godine bila 19,48 EUR/MWh. U to vrijeme potpisani su ugovori s fiksnom cijenom s drugim kupcima po sličnoj cijeni kako bi se opskrbilo hrvatsko tržište.

Međutim, Damir Škugor nije imao pravo ponuditi i potpisati ugovor s fiksnom cijenom s veleprodajnim kupcima koji nisu objavili javni natječaj s takvim uvjetima. Također, nije imao pravo potpisivati ugovore s fiksnom ili varijabilnom cijenom na razdoblje dulje od jedne godine. Damir Škugor svjesno je prekršio interna pravila i procedure jer je ponudio ugovor s fiksnom cijenom direktno, bez prijave na javni natječaj, na period duži od jedne godine. Isto tako, Damir Škugor je bio dužan navedene ugovore podastrijeti na znanje Upravi i svojim nadređenima na odobrenje, što nije učinio.

Sukladno preliminarnim internim nalazima, Uprava Ine odlučila je poduzeti niz osobnih, korektivnih i preventivnih radnji. Prije svega, donijela je odluku o suspenziji Damira Škugora s pozicije direktora Plina i energije, a njegov ugovor o radu bit će raskinut. Damir Škugor bit će opozvan iz nadzornih odbora u kojima predstavlja Inu kao dioničara. Također, ostali zaposlenici za koje se utvrdi da su nesavjesno postupili unutar svojih odgovornosti i ovlasti vezano za predmetni slučaj bit će suspendirani.

  • +2
Uhićenja zbog malverzacija oko Ine / Priveden Damir Škugor Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kako bi se izbjegla daljnja šteta za Inu, Uprava je zaustavila sva daljnja plaćanja i preuzimanje obaveza prema spornim ugovorima koji su predmet USKOK-ove istrage te zatražila raskid tih ugovora, nakon pravnog razmatranja. U međuvremenu, privremeno je suspendirano donošenje svih odluka i prava potpisa koji se odnosi na bilo koju prodaju plina s fiksnom cijenom plina. Do daljnjega, Uprava Ine bit će donositelj odluke za podnošenje obvezujućih ponuda ili sklapanje bilo kojeg ugovora o prodaji plina s fiksnom cijenom plina.

Nadalje, INA će poduzeti sve potrebne aktivnosti radi pristupanja postupku povrata financijskih sredstava. S obzirom da kontrolni mehanizmi u Ini nisu adekvatno funkcionirali u poslovnim procesima, Nadzorni odbor Ine zatražio je vanjsku reviziju internih procesa, principa donošenja odluka te ugovora o prodaji i kupnji plina, a sve u svrhu poboljšanja i transparentnosti poslovnih procesa. Konačno izvješće Inine interne istrage očekuje se u narednim tjednima, a posljedično će se uvesti i dodatni mehanizmi kontrole.