tportalov vodič

Provjerili smo tko sve mora plaćati pretplatu HRT-u i pod kojim uvjetima je možete izbjeći

24.07.2023 u 06:04

Bionic
Reading

Pristojbu HRT-u plaća 2,55 milijuna kućanstava. Mnogi je pokušavaju izbjeći i pronalaze rupe u zakonu da bi to postigli, a inkasatorima je sve teže naplatiti je. Provjerili smo što je ustvari HRT-ova pristojba, zašto se plaća i kako je se možete riješiti

Mnogi ljudi smatraju da ne bi trebali plaćati pretplatu jer ne gledaju program HRT-a. No treba naglasiti da se novcem prikupljenim od pristojbe, osim rada HRT-a, osigurava financiranje Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija te rada Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC).

Između ostaloga, dio prihoda od pretplate ide na izdvajanja za izgradnju i održavanje odašiljača, bez kojih ne bi bilo ni satelitskog programa.

Tko mora plaćati pristojbu?

Važno je znati da obaveza plaćanja pristojbe ne ovisi o tome gledate li ili ne program HRT-a. Mjesečnu pristojbu su prema Zakonu o televiziji obavezni plaćati svi vlasnici ili posjednici televizora, radija ili nekog drugog uređaja za prijem audiosignala ili audiovizualnog signala (mobitel, PC, laptop, tablet i sl.).

Pristojba u mjesečnom iznosu od 10,62 eura plaća se po kućanstvu neovisno o broju članova i broju prijamnika. Dakle za jednu pretplatu unutar istog kućanstva moguće je imati neograničen broj prijamnika, neovisno o tome je li riječ o televizoru, radiju, računalu ili mobitelu. Osnova za plaćanje pristojbe je i posjedovanja automobila s radio prijamnikom.

Pristojba koju plaćate za kućanstvo vrijedi i ako posjedujete kuću za odmor u kojoj imate televizor ili drugi neki drugi prijamnik.

Za pravne osobe, obrtnike i fizičke osobe vrijedi drugačije pravilo. Oni su dužni plaćati mjesečnu pristojbu za svaki prijamnik posebno. Iznimka su iznajmljivači, a oni plaćaju jednu pretplatu za četiri TV prijamnika u razdoblju u kojem iznajmljuju svoje objekte.

  • +2
HRT Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Kako se utvrđuje obaveza plaćanja pristojbe?

Kao vlasnik prijamnika u kućanstvu, dužni ste ga prijaviti HRT-u najkasnije 30 dana od dana nabave, a promjenu adrese, mjesta stanovanja ili sjedišta dužni ste prijaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana promjene.

Ako ne želite plaćati pristojbu, morate odjaviti prijamnik, ali ne samo televizor, nego i sve druge uređaje koji na bilo koji način mogu primati radio i TV signal. U praksi, to je gotovo nemoguće jer bi značilo odricanje od korištenja većine elektroničke opreme koju posjedujete.

Kontrolu plaćanja pretplate provode ovlaštene osobe HRT-a. Prilikom obavljanja kontrole na terenu one su dužne predočiti službenu iskaznicu HRT-a i u slučaju pristanka stanara obavljaju provjeru u stanu. Ako ne pristanete na kontrolu, ovlaštena osoba nema pravo ulaska u stan radi provjere. U tom slučaju sačinjava zapisnik o utvrđenim činjenicama.

Kako u praksi gotovo uvijek postoji opravdana sumnja da kućanstvo posjeduje prijamnik, HRT može pokrenuti prekršajni postupak, što znači da će sud u konačnici utvrditi činjenice. U tom slučaju prijeti vam kazna i plaćanje zaostalih TV pristojbi. Ako prihvatite nalaze kontrole, možete proći bez dodatnih troškova, uz uvjet da pristanete na plaćanje pristojbe.

Tko je oslobođen plaćanja pristojbe?

Pravo na oslobađanje od plaćanja pristojbe u punom iznosu imaju slijepe i gluhoslijepe osobe s invalidnošću od 100 posto, ratni vojni invalidi i osobe koje se liječe dijalizom bubrega.

Na smanjenje pristojbe od 50 posto imaju pravo osobe s teškim mišićnim oboljenjima (distrofija, paraliza, paraplegija i sl.), gluhe osobe i umirovljenici kojima mirovina ne prelazi 199,08 eura.

Kako možete odjaviti plaćanje pristojbe?

Kao privatna ili pravna osoba možete odjaviti plaćanje pristojbe uz potpisivanje izjave pod prekršajnom i materijalnom odgovornošću da ne posjedujete nijedan prijamnik.

Pristojba se može odjaviti, primjerice, u slučaju smrti stanara, odlaska u dom za starije itd.