jedna pristojba po kućanstvu

HRT: Kontrolor vas neće zaustaviti na cesti i naplatiti vam RTV pristojbu zato što imate mobitel

13.10.2022 u 20:59

Bionic
Reading

Nova TV je u svojem Dnevniku u srijedu objavila tendenciozan i potpuno netočan prilog o plaćanju RTV pristojbe HRT-u. Osim zastrašivanja građana, iznesen je niz netočnih podataka zbog kojih smo dužni gledateljima dati točnu informaciju, objavio je HRT.

Građani se bez straha na ulicama mogu koristiti svojim mobitelima jer nije točna informacija objavljena na Novoj TV da će vas zaustaviti kontrolor i naplatiti vam RTV pristojbu.

Damir Tus, rukovoditelj radne jedinice Pristojba HRT-a, kazao je da je to vrlo tendenciozno i smiješno. Ne postoji ni jedan slučaj niti praksa da bi zbog posjedovanja mobitela na ulici netko nekome prišao i bilo što komunicirao, kazao je Tus za HRT. Osamdeset kuna već više od 10 godina iznos je RTV pristojbe, a HRT-u od toga ostaje 50-ak kuna. Ostali dio dijeli se na brojne kategorije, uz ostalo novac iz pretplate ide i Fondu za poticanje pluralizma medija, iz kojeg se financiraju brojne lokalne i regionalne televizijske i radijske postaje.

Obveza plaćanja regulirana je Zakonom, neovisno o broju prijamnika - plaća se jedna pristojba po kućanstvu.

'Kontrolori u obilasku kućanstava nisu agresivni, dapače oni služe da bi uputili naše građane za njihovu obvezu. Ne koriste se metodama prepisivanja imena i prezimena s poštanskih sandučića i slično', kazao je Tus dodavši da ne ispituju susjede i ne pokušavaju naprasno ući u kuće i stanove.