MIROVINSKA PRAVA

Sve više ljudi odlazi u prijevremenu mirovinu, znate li koliko iznosi prosječna?

22.05.2024 u 19:52

Bionic
Reading

Zakon o mirovinskom osiguranju omogućava odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu uz ispunjavanje određenih uvjeta. Provjerili smo koliko umirovljenika koristi pravo na prijevremenu mirovinu i kakav je njihov status

U prijevremenu starosnu mirovinu možete otići s navršenih 60 godina života i 35 godina radnog staža. U prijelaznom razdoblju za žene je dob niža od zakonom predviđene.

U 2024. žene mogu ići u prijevremenu mirovinu s navršenih 58 godina i šest mjeseci te ostvarenih 33 godine i šest mjeseci staža, a svake iduće godine granica se pomiče za tri mjeseca, da bi se izjednačila s redovnim uvjetima 2030. godine.

Manji iznos mirovine

Odlazak u prijevremenu mirovinu destimulira se umanjivanjem iznosa koji se prima. Prijevremena mirovina umanjuje se 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja.

Za svakih godinu dana ranijeg umirovljenja mirovina se umanjuje za 2,4, a za maksimalnih pet godina umanjenje iznosi 12 posto.

Raste broj prijevremenih umirovljenika

Prema podacima HZMO-a, krajem ožujka ove godine u prijevremenoj mirovini bilo je 176.580 osiguranika (bez međunarodnih ugovora), a još njih 379 ranije je otišlo u mirovinu zbog stečaja poslodavca. Broj prijevremenih umirovljenika raste iz godine u godinu, a u ožujku ove godine bilo ih je 2577 više nego lani u istom mjesecu.

Žene u znatno većem broju koriste prijevremenu starosnu mirovinu. Od ukupnog broja, žena je 100 tisuća ili 57 posto.

S obzirom na to da žene imaju pravo ranije ići u prijevremenu mirovinu od muškaraca, njihov prosječni radni staž je niži. U prosjeku u prijevremenu mirovinu odlaze s 34 godine i tri mjeseca staža, a muškarci s 37 godina i 11 mjeseci.

Zanimljivo je to da korisnici prijevremenih mirovina imaju u prosjeku više staža nego oni u punoj starosnoj mirovini.

  • +3
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Žene imaju niže mirovine

Prosječna prijevremena mirovina iznosi 531 euro. Za usporedbu, prosječna puna starosna mirovina iznosi 585 eura.

Zbog kraćeg radnog staža žene imaju u prosjeku niže mirovine od muškaraca. Njihova prosječna mirovina iznosi 481 euro, a muškarci primaju 597 eura.

Najveći dio prijevremenih umirovljenika prima mirovinu u rasponu od 400 do 500 eura.

sve osim nogometa