ROHATINSKI OPTIMISTIČAN

'Prošlo je najgore, oporavak će biti spor'

02.09.2009 u 15:52

Bionic
Reading

'Hrvatska je prošla najgori gospodarski udar i počinje postupan oporavak', izjavio je Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke, za financijski news portal Dow Jones Newswires

Guverner smatra kako se najvažniji sektor u Hrvatskoj turizam dobro drži dok se industrijska proizvodnja oporavlja.

'Oporavak će biti spor i dug', kaže Rohatinski te dodaje da je HNB-ovo inzistiranje na stabilnom tečaju kune i kontroli javnog duga glavni razlog zbog čega je izbjegnuta financijska krize kakva je pogodila neke hrvatske susjede.

Komentirajući pad BDP-a u drugom kvartalu od 6,3 posto Rohatinski je ustvrdio da će se uravnotežiti u sljedećem polugodištu te da bi na godišnjoj razini pad mogao iznositi 5,5 posto, ali vanjski dug od 87 posto BDP-a još uvijek predstavlja veliki problem.

'Otprilike pola tog duga je javni dug, a čak trećina od toga duga treba biti riješena naredne godine. Možda ćemo morati izdati drugu ovogodišnju tranšu obveznica radi financiranja državnog deficita. Te dionice bit će izdane u eurima,' kaže Rohatinski.

Kao svoju glavnu zadaću guverner HNB-a postavlja održavanje stabilnosti tečaja s obzirom da dvije trećine hrvatskog gospodarstva posluje u eurima. Imajući na umu vanjski dug i kredite vezane uz euro svaka promjena vrijednosti kune, ističe Rohatinski, predstavljala bi udar na stabilnost hrvatskog gospodarstva.

Pred Hrvatskoj je težak posao popravljanja štete koju je nanijelo deset godina zaduživanja lako dostupnim kreditima no bit će nam lakše nego mnogim drugim državama, tvrdi Rohatinski, s obzirom da smo izbjegli krizu likvidnosti u bankama i većim kompanijama.