objavio dzs

Prosječna neto plaća i dalje pada, pola Hrvata radi za manje 930 eura

21.03.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 1.685 eura, a najniža u proizvodnji kože i srodnih proizvoda i ostalim osobnim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 748 eura.

Po podatcima DZS-a, medijalna neto plaća za siječanj 2023. iznosila je 930 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za siječanj ove godine iznosila je 1.499 eura, što je nominalno i realno više za pet posto u odnosu na prosinac lani.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 13,1 posto, a realno za 0,4 posto. U siječnju ove godine bilo je prosječno 175 plaćenih sati, što je na istoj razini u odnosu na prosinac lani. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti zdravstvene zaštite (183), a najmanji broj plaćenih sati u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (153).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za siječanj ove godine iznosila je 6,14 eura, što je u odnosu na prosinac nominalno više za 4,8 posto, a u odnosu na siječanj lani više za 7,2 posto.

Realno je prosječna neto plaća po satu na mjesečnoj razini viša za 4,8 posto, a na godišnjoj je razini niža za 4,9 posto.