DRAGAN KOVAČEVIĆ

'Proračun treba smanjiti za 37 mlrd. kuna'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.06.2011 14:41
  • Objavljeno 15.06.2011 u 14:27
Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Klun/Vecernji list

Buduća vlada stvorit će novi ekonomski model kojim će se na temelju realnog fiskalnog kapaciteta, rasterećenja rada i poticanja investicija postići gospodarske stope rasta iznad četiri posto, glavni su naglasci iz izlaganja Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega HNS-a, o stanju i perspektivama gospodarstva u Hrvatskoj

Prema Kovačeviću, zadnji ozbiljni ekonomski model imala je vlada Nikice Valentića, nakon čega je gospodarsku politiku preuzeo Borislav Škegro, koji je u pet do sedam godina 'potpuno uništio ekonomiju'. 'Zbog fiksiranja tečaja i forsiranja uvoza postali smo potpuno nekonkurentni', naglasio je Kovačević.

Novi ekonomski model koji razrađuju HNS i SDP polazi od realnog fiskalnog kapaciteta koji je, prema Kovačeviću, na razini od 90 milijardi kuna. Na koji način će se u novom ekonomskom modelu proračun smanjiti za 37 milijardi kuna, Kovačević nije pobliže objasnio. Spomenuo je poreznu reformu u kojoj će se ići na rasterećenje rada, a od novih poreznih oblika naglasio je uvođenje poreza na dividendu.

Za razliku od čelnika oporbenih stranaka, Kovačević smatra da je važno što prije odrediti ljude koji će voditi buduću vladu. 'Mi nemamo pravo na 100 dana, ljudi koji uđu u Vladu moraju odmah pokrenuti promjene', naglašava Kovačević.

'Jedan od ključnih zadataka nove vlade je suvremena reindustrijalizacija', poručio je Kovačević, zalažući se za jače poticanje industrija koje mogu biti konkurentne. U tom kontekstu kritizirao je rad HBOR-a koji, prema njegovim riječima, ima dvije milijarde kuna na računu i ne plasira ih u gospodarstvo.

Što se tiče poticanja investicija, Kovačević je naglasio da će država preuzeti aktivniju ulogu u otklanjanju prepreka na lokalnoj razini. Uz poticanje privatnih investicija, država će pokrenuti nove investicije u području energetike, prometa i poljoprivrede. 'Kroz energetiku ćemo u potpunosti uposliti građevinski sektor', obećao je Kovačević.

Prioritet u području prometa bit će gradnja pruge od Rijeke prema Budimpešti. Najavio je i značajna ulaganja u navodnjavanje, koje bi trebalo unaprijediti prinose u poljoprivredi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi