PRED BRISANJEM

Propao Domovina – Holding Stjepana Tuđmana

07.06.2016 u 12:06

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje kojim se zaključuje stečaj nad dužnikom Domovina – Holding d.o.o, konzultantskom tvrtkom Stjepana Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika, te će nakon pravomoćnosti tog rješenja Tuđmanova tvrtka s 1,55 milijuna kuna utvrđenog duga biti brisana iz sudskog registra

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa iz siječnja kojim su se pozivali zastupnici Domovina – Holdinga da u roku od petnaest dana predaju popis imovina i obaveza tvrtke, ali i njihovi vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Budući da se vjerovnici i Stjepan Tuđman nisu odazvali u zakonski predviđenim rokovima, sud je utvrdio da je taj dužnik nesposoban za plaćanje i po službenoj dužnosti donio rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju stečajnog postupka.

Tvrtka Domovina – Holding osnovana je 1995., temeljni kapital joj je 100.000 kuna, a kao jedini osnivač i direktor u sudskom registru naveden je Stjepan Tuđman. U predmetu poslovanja Domovina – Holdinga, društva za poslovno savjetovanje, navedeni su izdavačka i tiskarska djelatnost, financijsko posredovanje, reklama i propaganda i, između ostaloga, proizvodnja metala, građevinarstvo i ugostiteljstvo.

Prema posljednjem predanom financijskom izvješću za 2011., Domovina – Holding je imao 2,3 milijuna kuna prenesenog gubitka. Uz ime Stjepana Tuđmana u sudskom registru povezuje se još devet tvrtki kojima je direktor, jedini osnivač ili član nadzornog odbora. Od tih devet tvrtki čak šest ih je brisano iz sudskog registra, a aktivne su još samo tri među kojima su trenutačno još i Domovina – Holding d.o.o i Domovina d.o.o.