STJEPAN MESIĆ:

'Propada nam industrija jer banke drže stranci'

06.10.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Tvrtke iz prerađivačke industrije ne ulažu dovoljno u modernu opremu i tehnologiju jer je ona skupa, a uvjeti financiranja su nepovoljni, rečeno je danas na okruglom stolu 'Stanje proizvodno-prerađivačke industrije u Hrvatskoj i razvoj proizvodnje kao vitalni korak gospodarskog rasta'

Okrugli stol održan je u sklopu Međunarodne konferencije procesne tehnologije 'Processteq2010' u organizaciji zagrebačke tvrtke Sinitech, pod pokroviteljstvom Vlade i Hrvatske gospodarske komore.

Tehnologija koja bi osuvremenila i unaprijedila proizvodno-tehnološke procese skupa je, a izvori financiranja su nepovoljni i teško dostupni, kaže direktor Maraske Vandri Montabelo

Nabavka suvremenih tehnologija po njegovim riječima bila bi puno lakša kad bi domaća industrija poslovala u uvjetima koji bi potaknuli njezinu punu konkurentnost. To znači dostupnost dovoljne količine sirovina na domaćem tržištu i zaštitu domaće proizvodnje od uvoza nekvalitetne robe, kaže Montabelo.

Direktor Sinitecha Slaven Vujić upozorava da je prerađivačka industrija zbog deindustrijalizacije izgubila pozicije koje je imala, a najveća šteta po njemu je gubitak sposobnosti za stvaranje visokotehnoloških proizvoda. Godine 1987., kaže Vujić, udio proizvoda visoke tehnološke složenosti u industrijskom izvozu Hrvatske bio je 67 posto, a danas je samo 4 posto.

Dodaje da je udio industrije strojeva i uređaja koja je bila perjanica visokotehnološke proizvodnje u BDP-u, samo tijekom 2009. godine pao za 28 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, koji je sudjelovao na okruglom stolu, jedan od glavnih razloga negativnih kretanja u industriji je prodaja banaka stranim vlasnicima koji, kako je rekao, nisu skloni financiranju razvojnih industrijskih projekata u Hrvatskoj.

Nemogućnost financiranja proizvodnje potkopava napore obnove nekad poznatih zagrebačkih tvornica kao što su Prvomajska i Jedinstvo, koje su uz još nekoliko tvrtki Zagreb ubrajale među četiri grada s najrazvijenijom industrijom strojeva i opreme u Europi, kaže Mesić.

'Naše su banke u stranim rukama, što znači da one slijede strategiju svojih vlasnika. Preko njih i Hrvatska postaje poligon za provođenje tuđih, umjesto vlastitih razvojnih planova', ističe Mesić.