HAKOM-ov 5g dan

Promjena je neizbježna: '5G je kutija alata koja mijenja tvrtke, industrije i cijelo društvo, pružaju se nevjerojatne mogućnosti'

13.04.2022 u 13:55

Bionic
Reading

Na kraju konferencije 5G dan, koju je u Zagrebu organizirala Hrvatska regulatorna agencija za mrežnu djelatnost (HAKOM), održana je panel diskusija na temu '5G mreža i društvo budućnosti', na kojoj su sudjelovali Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, Mislav Balković s Visokog učilišta Algebra, Ivan Maglić iz HUP-ove Udruge ICT-a te Tonči Žilić iz Rimac Technologyja

Balković je istaknuo da 5G i ostale napredne tehnologije stvaraju nova zanimanja i industrije: 'Pred nas u obrazovanju 5G stavlja dodatne zahtjeve da dizajniramo nove programe. Penetracija tehnologija prema korisnicima jako se skraćuje, a mi ljudima koji dolaze na tržište rada moramo donijeti barem svijest o tome što će se dogoditi.'

Na pitanje koliko digitalna transformacija utječe na gospodarstvo, Maglić je rekao kako se događa nešto što u svojoj srži nije komplicirano i da je uloga HUP-a demistificirati ulazak novih tehnologija u poslovanje.

'Mnoge kompanije u Hrvatskoj kasne u shvaćanju onoga što se zbiva i da je promjena neizbježna. Neke kompanije se interno optimiziraju, ali industrijske vertikale se mijenjaju. U tom kontekstu 5G je kutija alata koja potpuno može promijeniti poduzeće, industriju i cijelo društvo. Otvaraju se nevjerojatne mogućnosti', poručio je Maglić.

Obuljen je poručio da je zadovoljan rezultatima dražbe za 5G frekvencije jer je prodano gotovo sve što je bilo ponuđeno. Iznos novca pri dražbi nije bio u prvom planu, već stvaranje uvjeta za razvoj i gradnju mreže.

Tonko Obuljen Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'U drugim zemljama EU-a dosegnuti su veliki iznosi na samim dražbama i razvoj ide sporo jer su se operatori istrošili. Mi smo to dobro dimenzionirali i tako ćemo planirati i sljedeću dražbu', kaže Obuljen.

Žilić iz Rimac Tehnologyja izjavio je da još nemaju 5G u primjeni, ali ga uskoro planiraju implementirati u svrhu dohvaćanja komunikacije automobila i clouda. 'Svi ćemo morati biti spremni primijeniti 5G, auto industrija ide u tom smjeru. Treba nam manje od sekunde za prihvaćanje podataka, a mi bismo željeli dodatno to smanjiti', rekao je.

Na pitanje ima li Hrvatska dovoljno obrazovanog kadra za upravljanje novim tehnologijama, Balković je rekao da imamo ozbiljnih problema s pronalaskom radne snage.

'U osam godina broj upisanih u škole pao je za 5,5 posto i 19,5 posto učenika u srednjim školama. U zadnjih šest godina izgubili smo 20,6 posto studentske populacije, toliko ih nije izgubila ni Ukrajina. Nismo proizvodno gospodarstvo kineskog tipa i moramo reagirati jer nam demografski trendovi ne idu u prilog', tvrdi Balković.

  • +9
Konferencija 5G dan u organizaciji HAKOM-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Obuljen je zaključio da industrijske i inovativne primjene 5G-a možda prvi otkriju novi i manji tržišni igrači: 'Ne znamo sve poslovne planove, ali vidimo dodanu vrijednost u tome da izađemo iz uobičajenih okvira, a i veliki telekomi morali bi biti fokusirani na prolazak specifičnih rješenja.'