5g dAN HAKOMa

Obuljen za tportal: Uživamo dobru pokrivenost 5G mrežom, uskoro kreće i širenje na ruralna područja

13.04.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u srijedu je u Zagrebu organizirala treći '5G dan' okupivši stručnjake iz raznih industrija, gospodarstva i državnih tijela koji su raspravljali o primjeni 5G tehnologije u razvoju društva. Tonko Obuljen, ravnatelj HAKOM-a, za tportal je izjavio da je zadovoljan napretkom 5G-a i suradnjom s telekomima koji su investirali ozbiljan novac u infrastrukturu, zbog čega danas uživamo u dobroj pokrivenosti brzim internetom

'Danas ćemo najaviti i novu dražbu za nove frekvencije na 5G mreži, operateri su s time već upoznati i od njih očekujemo daljnji razvoj i pokrivanje ruralnih područja', poručio je Obuljen i dodao da nakon dvije godine 'pauze' zbog pandemije koronavirusa na 5G danima očekuje kvalitetnu raspravu sudionika koji su se konačno fizički okupili na HAKOM-ovoj konferenciji.

'Ovo događanje mora potaknuti nove ideje. Na naša prva dva 5G dana imali smo male tvrtke koje su u međuvremenu narasle i sad očekujemo da male tvrtke koje su danas s nama za dvije, tri godine narastu u ozbiljna poduzeća', rekao je Obuljen.

Tonko Obuljen Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Grgić

'Važan nam je dijalog, imamo predstavnike akademske zajednice, operatera i države te nam je konferencija mjesto susreta koje nam mora otvoriti nove poglede i to da se bolje razumijemo i svi guramo u istom smjeru, a to je u konačnici razvoj. Važno je da se tržište razvija i pokrivenost 5G-om raste iz dana u dan', zaključio je ravnatelj HAKOM-a.