DRUGO TROMJESEČJE

Promet uslužnih djelatnosti porastao 4,6 posto

16.09.2016 u 09:27

Bionic
Reading

U drugom tromjesečju ove godine ukupan promet uslužnih djelatnosti bio je veći za 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Riječ je podacima iz DZS-ovog izvješća o distributivnoj trgovini i ostalim uslugama, koji pokazuju i da je promet uslužnih djelatnosti u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, povećan za 0,8 posto.

U drugom je tromjesečju na godišnjoj razini najveći porast prometa ostvaren u iznajmljivanju i davanju u zakup, za 22, 2 posto. Slijedi djelatnost poslovanja nekretninama s rastom prometa za 20,1 posto, a potom trgovina na veliko i malo motornim vozilima i motociklima te njihov popravak, u kojoj se bilježi rast prometa za 19 posto.

Nasuprot tome, najviše je, za 4 posto, u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine pao promet u vodenom prijevozu, dok je promet putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatora) i ostalih rezervacijskih usluga te djelatnosti povezanih s njima istodobno pao za 1,4 posto.

U odnosu na prvo tromjesečje, u drugom je ovogodišnejm kvartalu najviše, za 6,9 posto, porastao promet u trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima te njihovom popravku. U informacijskim uslužnim djelatnostima u tom je razdoblju promet povećan za 5,3 posto, a u ostalim stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima za 4,5 posto.

S druge strane, najveći pad prometa zabilježen je u promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta, za 4,1 posto, potom pravnim i računovodstvenim djelatnostima te savjetovanju u vezi s upravljanjem, za 2 posto. Pad prometa, za 0,9 posto, zabilježen je i u putničkim agencijama, organizatorima putovanja (turoperatorima) i ostalim rezervacijskim uslugama.