rat s regulatorom

Meta najavila moguće gašenje Facebooka i Instagrama u Europi

07.02.2022 u 19:28

Bionic
Reading

'Razmatramo zatvaranje Facebooka i Instagrama u Europi ako ne budemo bili u mogućnosti nastaviti prenositi korisničke podatke natrag u SAD', upozorila je tvrtka Meta u svom godišnjem izvješću objavljenom prošloga četvrtka

Regulatori u Europi trenutačno izrađuju nove zakone koji će diktirati kako će se korisnički podaci građana Europske unije prenositi preko Atlantika, piše CNBC.

'Ako se ne usvoji novi transatlantski okvir za prijenos podataka i ako se i dalje ne budemo mogli oslanjati na SCC-ove (standardne ugovorne klauzule) ili druge alternativne načine prijenosa podataka iz Europe u Sjedinjene Države, vjerojatno u Europi nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram', priopćili su iz Mete, kompanije koja se donedavno zvala Facebook, a u vlasništvu drži spomenute društvene mreže i niz drugih tvrtki kćeri, te su dodali kako bi to negativno utjecalo na njihovo poslovanje i financijsko stanje.

'Meta ne može samo tako ucjenjivati ​​EU i tražiti da se odustane od standarda zaštite podataka. Izlazak iz Europske unije bio bi njihov veliki gubitak', napisao je europski zastupnik Axel Voss na Twitteru. Upravo je on svojedobno i napisao neke od zakona EU o zaštiti podataka.

Glasnogovornik Mete rekao je u ponedjeljak za CNBC kako tvrtka nema želju i ne planira se povući iz Europe.

'Ali stvarnost je takva da se Meta, kao i mnoge druge tvrtke, organizacije i usluge, oslanjaju na prijenos podataka između EU i SAD-a kako bi upravljali globalnim uslugama', izjavio je.