PODACI GIUPP-A

Proizvodnja vode u Hrvatskoj lani osam posto veća

22.03.2016 u 13:39

Bionic
Reading

Pitka voda strateški je interes kako na domaćoj tako i na globalnoj razini, a brižna zaštita i nadzor toga resursa zalog su za buduće generacije, istaknuto je u utorak na skupu Gospodarske interesne udruge proizvođača pića (GIUPP) u povodu Svjetskog dana voda, 22. ožujka.

Direktorica GIUPP-a Jasna Čačić je kazala kako treba potaknuti svijest o vodnom bogatstvu Hrvatske i naglasiti važnost odgovornog odnosa prema vodama.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Elizabeta Kos je također istaknula važnost odgovornog odnosa prema vodama i odgovornog gospodarenja vodnim resursima.

Važno je zadržati dobro stanje voda, osigurati dovoljne količine pitke i kvalitetne vode, ali ne samo za opskrbu stanovništva već i za druge gospodarske potrebe kako bi se omogućio daljnji razvoj industrije voda, kazala je Kos.

Sektor voda odnosno industrija voda vrlo je važna, jer potrošačima donosi prirodan, čist i jedinstven proizvod, istaknuto je na skupu.

Navedeno je i kako Hrvatska po UNESCO-vim istraživanjima, raspolaže s 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku. Kada se govori o bogatstvu i dostupnosti vodnih izvora između 188 zemalja, Hrvatska je peta u Europi i 42. u svijetu.

Proizvodnja raste

Čačić je iznijela i podatke o proizvodnji voda u Hrvatskoj, napominjući kako proizvodnja konstantno raste, ali je taj rast oscilirajući. Ukupna proizvodnja voda u 2015. godini iznosila je 374 milijuna litara, i bila je 8 posto veća nego u godini ranije.

Pritom su prirodne mineralne vode imale udio od 52 posto ili 193 milijuna litara, a 48 posto ili 181 milijun litara otpada na prirodne izvorske vode.

Osim 2015. kad je ostvarena najveća proizvodnja, još je jedan vrh u proizvodnji zabilježen 2012. kada je iznosila 169 milijuna litara, kazala je Čačić.

Podaci o ukupnoj realizaciji (domaće tržište i izvoz) pokazuju da je ona u 2015. iznosila 394 milijuna litara i bila 9 posto veća nego u 2014. godini. Pritom je prodaja prirodnih mineralnih voda iznosila 204 milijuna litara, a prirodnih izvorskih 190 milijuna litara.