novi potres

Proizvođač jaja i sin Nikice Valentića zatražili stečaj Konzuma

06.04.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu 31. ožujka primio je prijedlog za pokretanje stečaja nad Konzumom. Prijedlog da najveći domaći trgovački lanac i tvrtka u sastavu Agrokora ode u stečaj podnijela je tvrtka Ovum iz Zagreba

Osnivači te tvrtke su Perfa-bio iz Donje Stubice i Ivan Valentić iz Zagreba. Stečaj se pokreće zbog prezaduženosti Konzuma i duga od 9,5 milijuna kuna. Inače, Ivan Valentić je sin bivšeg hrvatskoj premijera Nikice Valentića.

'Vjerovnik ima tražbinu prema dužniku u iznosu od 9.575.159,67 kuna uvećano za zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa koji se temelji na Ugovoru o kupoprodaji odnosno za isporučenu, a neplaćenu robu', stoji u prijedlogu za pokretanje stečaja.

Tvrtka Ovum osnovana je 2014. te je u 2015. ostvarila 67 milijuna kuna prihoda, zapošljava 11 radnika. U zahtjevu za stečaj tvrtka Ovum kao dokaz za svoje tvrdnje prilaže izvod otvorenih stavaka Raiffeisen factoringa od 29. ožujka 2017., bilancu dužnika (Konzuma), popis imovine i obveza dužnika i zaključke provedenog sudskog vještačenja. 

Ovum, kojeg prema sudskom registru zastupa Marko Brajević, nastao je povezivanjem tvrtke Perfa-bio i Pika iz Jastrebarskog. 

Brajević je za tportal rekao: 'Mi smo podnijeli zahtjev za stečaj Konzuma zbog prezaduženosti. Treba prekinuti neizvjesnost i reći dosta je. Police se prazne, neće biti za plaće radnika, neće biti za dobavljače, koji pak imaju i svoje dobavljače.'

Inače, zahtjev za stečajem ne znači da će se on doista i pokrenuti. Trgovački sud u Zagrebu sada treba procijeniti postoje li uvjeti za pokretanje stečajnog postupka. Cijelu situaciju komentirali su i Konzumu: 

'Vezano uz brojne upite o pokretanju stečaja Konzuma, možemo reći da je legitimno pravo vjerovnika da podnese takav zahtjev, no sam zahtjev ne znači da će doći do pokretanja stečaja. Važno je naglasiti da ovaj izolirani slučaj predmetnog zahtjeva ni na koji način neće utjecati na postizanje ciljeva svih aktivnosti vezano uz proces restrukturiranja.'

Zanimljivo, osnivač Ovuma Ivan Valentić i sin Ivice Todorića Ivan Todorić vjenčani su kumovi. Valentić se vjenčao 2009. u Dubrovniku što su zabilježile kamere Pixsella. Koliko su povezani Todorići i Valentići, ilustrira i činjenica da je Agrokor prethodnih godina u svojim konsolidiranim izvještajima redovito navodio i pozajmice prema tvrtci Niva - čiji je vlasnik Nikica Valentić. 

U međuvremenu je druga Valentićeva tvrtka - Črnomerec centar otišla u predstečaj, a Todorić je prijavio potraživanja od 36,8 milijuna kuna. Zbog velikih potraživanja, Agrokor se nametnuo kao strateški partner te firme koja je trebala graditi 600 stanova na Črnomercu.