svjetska banka

Prognoze za kinesko gospodarstvo sve lošije: Ove godine trebalo bi rasti po stopi od 2,7, a sljedeće za 4,3 posto

20.12.2022 u 13:15

Bionic
Reading

Svjetska banka u utorak je objavila kako očekuje da će kinesko gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 2,7 posto, a 2023. godine za 4,3 posto

Banka tako očekuje da gospodarski rast u Kini u 2022. godini biti znatno ispod službeno proklamiranih 5,5 posto. U rujnu je Svjetska banka prognozirala da će kinesko gospodarstvo rasti u ovoj i sljedećoj godini za 2,8 odnosno 4,5 posto.

"Prognoze kineskog rasta podložne su značajnim rizicima koji proizlaze iz neizvjesne putanje pandemije, načina na koji se mjere razvijaju kao odgovor na situaciju s covidom-19 te ponašanja kućanstava i poduzeća", stoji u izvješću banke te se dodaje da bi stalni pritisak u sektoru nekretnina mogao imati šire makroekonomske i financijske posljedice.

Kina se također prema ocjeni Svjetske banke suočava s vrlo neizvjesnom perspektivom globalnog rasta i pojačanom geopolitičkom napetošću. Kineski čelnici prošlog tjedna obećali su pojačati mjera kako bi podržali gospodarstvo s ciljem ublažavanja utjecaja koji je na poduzeća i potrošače ostavila pandemija.

  • +15
NR Kina u doba pandemije koronavirusa Izvor: EPA / Autor: WU HONG