darežljive vlade

Prognoza UniCredita: Gospodarstva zapadnog Balkana rast će oko tri posto

16.01.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Gospodarstva srednje i istočne Europe te zapadnog Balkana u 2024. i 2025. godini će u prosjeku rasti za oko tri posto, pri čemu bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini moglo porasti za oko 2,5 posto, prognozirali su u utorak ekonomisti UniCredita na konferenciji za medije u sklopu Central and Eastern European Foruma

Rast od oko tri posto značajno je veći od prošlogodišnjih 0,5 posto, rekao je glavni ekonomist Grupe UniCredit za srednju i istočnu Europu Dan Bucsa, pri čemu bi ključna u generiranju tog rasta trebala biti osobna potrošnja potpomognuta bržim realnim rastom plaća, rastućim zaduživanjem uz niže kamatne stope i povećanjem bogatstva uslijed rasta cijena nekretnina.

Značajan oslonac gospodarskom rastu trebala bi biti i izravna strana ulaganja kao i europski transferi temeljeni na nacionalnim planovima za oporavak i otpornost.

S druge strane, među ključnim potencijalnim rizicima se između ostalog navodi slaba inozemna potražnja, što se u najvećoj mjeri odnosi na potražnju iz zemalja eurozone, posebno Njemačke. 

Darežljive vlade u izbornoj godini

Bucsa je rekao da će ovu godinu obilježiti velik broj izbora širom zemalja regije, što znači da će vlade biti "vrlo darežljive" prema građanima te povećati državnu potrošnju, što znači  i i odgodu fiskalne prilagodbe.  

Pritom ekonomisti UniCredita procjenjuju da će proračunski deficiti biti ispod tri posto BDP-a u 2024. i 2025. godini u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj i Srbiji. S druge strane, deficit bi u Rumunjskoj i Slovačkoj u ovoj godini mogao dosegnuti šest posto.

Bucsa je upozorio na rast nacionalizma, što je posljedica pojačanih migracija, pri čemu bi euroskeptici mogli osvojiti od 15 do 20 posto mjesta u Europskom parlamentu, a kada je riječ o zastupničkim mjestima zemalja regije i više, 20 do 25 posto. No, većina u Parlamentu bi ipak trebala biti proeuropska.

„Očekujemo da će proeuropske stranke osvojiti većinu mjesta zemalja srednje i istočne Europe u Europskom parlamentu, a Poljska će predvoditi skupinu SIE u EU koja će se zalagati za dublju ekonomsku i političku integraciju“, naglasili su ekonomisti u izvještaju za regiju, predstavljenom na Central and Eastern European Forumu, koji tradicionalno okuplja sudionike na financijskim tržištima iz regije srednje i istočne Europe (SIE), uključujući i predstavnike kompanija, ministarstava i središnjih banaka. 

Među glavnim događajima koji će obilježiti regiju SIE su usvajanje eura 2025. ili 2026. u Bugarskoj, brži pregovori o proširenju između EU, zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine, utvrđivanje geopolitičke važnosti Poljske i Rumunjske te naposljetku povećana potpora Ukrajini.

Bucsa je ocijenio da se poduzeća regije nalaze u vrlo dobroj financijskoj situaciji, što je važno iz perspektive nužnih ulaganja, no s druge strane suočavaju se s nedostatkom radnika.

Direktorica Grupe UniCredit za srednju i istočnu Europu Teodora Petkova je izjavila da ta regija nastavlja biti motor rasta i za tu grupaciju. 

Tako je u prvih devet mjeseci 2023. regija SIE poslovnim rezultatima Grupe UniCredit doprinijela s 33 posto ukupnih zajmova, 31 posto ukupnih depozita i 30 posto neto prihoda.

UniCredit je druga najveća grupa u regiji SIE,  pri čemu joj je ukupna imovina u prvih devet mjeseci 2023. iznosila 236 milijardi eura.