PROMJENA METODOLOgIJE

Profesor priznao grešku u usporedbi broja turista: Službeno lipanj izjednačen s prošlom godinom

28.06.2023 u 17:57

Bionic
Reading

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača previdio je promjenu metodologije u bilježenju ulazaka stranaca u Hrvatsku do koje je došlo zbog ulaska u Schengen.

“Ja sam usporedio brojeve koliko je stranih turista ušlo u Hrvatsku protekla dva vikenda i taj broj je frapantno manji, četiri puta manji”, rekao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača, gostujući u Dnevniku televizije N1.

O tom gostovanju i točnosti te teze Faktograf je upitalo nekoliko čitatelja.

Garača je u razgovoru za Faktograf priznao da je pogriješio kada je iznio podatak o četiri puta manjem broju stranih turista koji su ušli u Hrvatsku u zadnja dva vikenda.

Kazao je da je za te potrebe koristio statistiku MUP-a o prometu na graničnim prijelazima, no tada nije bio svjestan da se zbog ulaska Hrvatske u Schengen 1. siječnja ove godine na toj stranici promijenila metodologija pa se više ne broje ulasci stranaca na graničnim prijelazima s državama članicama EU.

“Radi se o mom propustu jer nisam dobro interpretirao podatke koji su objavljeni. Te sam podatke interno komunicirao u nekim užim krugovima, no nikome nije padalo na pamet da se radi o promjeni metodologije zbog ulaska u Schengen tako da se ispričavam svima na dezinformaciji”, kazao je Garača za Faktograf i potvrdio da je informaciju iznio na temelju podataka koje MUP objavljuje na svojim internetskim stranicama gdje se bilježi promet na graničnim prijelazima.

I zaista, ako se uspoređuju ti podaci o ulasku stranih građana u danima zadnja dva vikenda ove i prošle godine, vidi se da je u tim danima prošle godine u Hrvatsku ušlo 1.111.046 stranaca, dok ih je ove godine na ista četiri datuma vikenda ušlo 293.891, odnosno otprilike četvrtinu od lanjskog broja. No, zbog već spomenutog hrvatskog ulaska u schengenski prostor te statistike se ne mogu uspoređivati jer se na granicama ne bilježe svi ulasci stranaca u Hrvatsku.

Unutarnje granice EU prolaze se bez graničnih kontrola

“Pristupanjem Republike Hrvatske schengenskom prostoru na graničnim prijelazima na unutarnjim granicama, tj. s državama članicama Europske unije (Slovenija, Italija, Mađarska) više se ne provodi granična kontrola, već se te unutarnje granice mogu prelaziti bez granične kontrole, bilo kada i na bilo kojem mjestu”, navodi se na internetskim stranicama MUP-a.

Upravo zbog toga MUP, od ove godine, niti ne može imati točnu statistiku koliko je stranaca pojedinog dana ušlo u Hrvatsku, za razliku od prošle godine kada su svi stranci na graničnim prijelazima morali proći kontrolu. Dijelom je upravo zato i toliko drastično manji broj u statistici koju je Garača spomenuo u gostovanju na televiziji N1.

Slično je potvrdio i sam MUP na upti Faktografa.

“Obavještavamo Vas kako je za Vaš upit o broju ulaska stranaca u Republiku Hrvatsku, u smislu turističkih posjeta, nadležna Hrvatska turistička zajednica te Vas upućujemo da podatke provjerite s njima.

Naime, od 1. siječnja 2023. godine ukinute su sve kopnene i morske granične kontrole sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom. Granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te s Crnom Gorom postale su vanjska schengenska granica.

Hrvatske međunarodne zračne luke imale su prijelazno razdoblje od tri mjeseca za prilagodbu graničnih kontrola. Nakon dovršetka prijelaznog razdoblja, od 26. ožujka 2023. godine schengenski letovi koji dolaze u Hrvatsku više ne zahtijevaju graničnu kontrolu”, odgovorili su nam iz MUP-a.

Turistički lipanj zasad izjednačen s prošlom godinom

Kako bi pokušali dobiti točne podatke o turističkom prometu u lipnju ove i prošle godine, obratili smo se i Hrvatskoj turističkoj zajednici i tražili podatke iz sustava eVisitor.

U odgovoru su nam prvo naveli da je “prema podacima sustava eVisitor u svibnju ostvareno 1.709.962 dolazaka i 6.305.249 noćenja, što u odnosu na lanjski svibanj predstavlja rast od 30 posto u dolascima i 28 posto u noćenjima”.

Veći broj turista i noćenja HTZ je zabilježio i tijekom produženog vikenda od 22. do 25. lipnja, dok je rezultat za lipanj izjednačen s istim mjesecom prošle godine.

“U Hrvatskoj je u razdoblju od 22. do 25. lipnja ove godine (četvrtak-nedjelja), odnosno tijekom produženog vikenda ukupno ostvareno 539.894 dolazaka i 2.353.225 noćenja, što u odnosu na isto datumsko razdoblje lani predstavlja rast od 14 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima.

U dosadašnjem dijelu cijelog lipnja je ostvareno 2.597.154 dolazaka i 12.858.592 noćenja, što u odnosu na lipanj lani predstavlja potpuno izjednačenje rezultata u dolascima i noćenjima”, navodi se u odgovoru iz HTZ-a.

“Također, prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u dosadašnjem dijelu godine (od 1.1. do 27.6. 2023.) ostvareno 6.406.584 dolazaka i 25.158.889 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 15 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima”, pišu iz HTZ-a.

Trenutno u Hrvatskoj više turista nego lani

Podaci pokazuju i da trenutno u Hrvatskoj boravi više turista nego je to bilo lani u isto vrijeme.

“Šaljemo i trenutno stanje pa tako u Hrvatskoj trenutno boravi više od 640 tisuća turista od kojih je oko 570 tisuća stranih gostiju. Najviše gostiju trenutno boravi u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru, a gledano prema destinacijama u Rovinju, Poreču, Dubrovniku, Umagu te Viru. Trenutno u zemlji boravi najviše gostiju s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke. Usporedbe radi, prošle godine u ovo vrijeme u zemlji je boravilo oko 580.000 gostiju”, zaključuje se u odgovoru HTZ-a.