PROGLASILA MARIJANA PETIR

Pročitajte tko je nabolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj

26.08.2015 u 12:42

Bionic
Reading

Ekološki proizvođač Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog iz Sisačko-moslavačke županije najbolji je mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj. Tu je vijest u utorak na imanju Moslavačka priča objavila europarlamentarka Marijana Petir, inače ambasadorica projekta Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika i organizatorica natječaja koji je trajao mjesec dana

Ivan Veselić zastupat će Hrvatsku na natječaju za najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u Europskoj uniji koji će po treći put organizirati Europska pučka stranka (EPP), najjača politička opcija unutar Europskog parlamenta.

Zastupnica Petir, koja je ujedno i jedina punopravna članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj iz Hrvatske, istaknula je da je cilj ovog natječaja promicanje mladih poljoprivrednika i dobrih primjera njihovih djelatnosti koje su inovativne, održive i tržišno orijentirane. Dodala je da su svi projekti odlični te da ih sve smatra pobjednicima jer su kao mladi ljudi koji imaju cilj i ideju, a prije svega hrabrost, pokazali da mogu biti uspješni unatoč lošoj poljoprivrednoj politici u Hrvatskoj, ruskom embargu i nelojalnoj konkurenciji. Rekla je da će ovaj natječaj biti i motivacija mnogima koji su u dvojbi ostati li na hrvatskom selu i baviti se poljoprivredom - da ne odustanu jer, kako je rekla, uvjerena je da hrvatsko selo s ovako vrijednim mladim ljudima ima budućnost, samo ih treba podržati i osigurati im poštene uvjete.

Veselićev projekt bio je najbolji od 55 projekata koliko ih je stiglo na natječaj, prema ocjeni stručnog povjerenstva koje je radilo u sljedećem sastavu: Tajana Krička, dekanica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlado Guberac, dekan Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Marijana Ivanek Martinčić, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, Mirko Gugić, dekan Veleučilišta Marko Marulić, Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mijo Latin, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza i Jan Marinac, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.

Marijana Petir će za deset najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika koji su se prijavili na natječaj, uključujući i pobjednika, omogućiti putovanje u Bruxelles na završnu svečanost gdje će sudjelovati i na 3. Europskom kongresu mladih poljoprivrednika.

Pobjednik ulazi izravno u izbor za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika. U ime tvrtke dm - drogerie markt, Đurđica Sedlić pobjedniku je uručila ček koji je ulaznica za plasman njegova tri proizvoda na police u trgovinama te tvrtke u razdoblju od godinu dana, dok je u ime informacijskog sustava Agroklub, Jan Marinac pobjedniku uručio besplatni program za vođenje OPG-a u razdoblju od godinu dana. Za prva tri plasirana poklone hrvatskog brenda Croata uručila je zastupnica Marijana Petir, dok im je poklone Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije dodijelio Željko Lenart. Kandidati Iva Ćulumović i Matej Mlađenović dobili su poseban poklon - mogućnost jednomjesečnog plaćenog stažiranja u uredu zastupnice Marijane Petir u Bruxellesu.

Inače, Ivan Veselić rođen je 1992. godine. Živi u Novom Selu Palanječkom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Završio je srednju tehničku školu u Sisku 2010. godine, smjer računarstva. Trenutno je student poljoprivrede na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima te će uskoro diplomirati. Nakon toga planira upisati i specijalistički studij - smjer održive i ekološke poljoprivrede na istom veleučilištu. 2008. godine položio je i tečaj za ekološkog poljoprivrednika u Centru za šljivu i kesten u Donjoj Bačugi. Obitelj Veselić ima registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje aktivno djeluje od 2003. godine, a čija je osnovna djelatnost ekološka poljoprivredna proizvodnja voća i povrća. Uz Ivana koji je nositelj OPG-a i njegovu obitelj (oca Gorana, majku Tihanu, sestru Ivonu), na OPG-u radi i Vesna, zaposlena na neodređeno, te 3 - 5 sezonskih radnica po potrebi. OPG Veselić svoje ekološke proizvode (osobito prerađevine koje su u ponudi tijekom cijele godine) plasira u prodavaonice domaćih proizvoda, pretežno smještene na području grada Zagreba. Prodaju putem grupa solidarne razmjene OPG Veselić prakticira posljednjih nekoliko godina, a prema modelu koji je široko zastupljen u Francuskoj i Italiji.