STROGA ŠTEDNJA

Priprema se rezanje mirovina i socijalnih naknada

09.03.2010 u 09:43

Bionic
Reading

Povlaštene mirovine smanjuju se od 10 do 15 posto, ali radničke se neće dirati. Božićnica i regres za državne službenike i javne službe samo čudom mogu preživjeti rezanje

Povlaštene mirovine, poslije poticaja poljoprivrednika, sljedeće je što će Vlada srezati ne bi li smanjila proračunske rashode, piše Večernji list. Kako se neslužbeno može čuti, riječ je o rezanju troškova za mirovine od oko milijardu kuna, pa se očekuje da bi sve kategorije povlaštenih mirovina uskoro mogle biti smanjene u prosjeku od 10 do 15 posto

O tome će se u idućih nekoliko dana održati niz sastanaka, najprije s partnerima u vladajućoj koaliciji, a poslije toga, prije formalne objave, i sa socijalnim partnerima.

Od koalicijskih se partnera ne očekuju prigovori. Dapače, premijerka i njezin tim na spomen rezanja povlaštenih mirovina od partnera mogu očekivati tek naputak: režite značajno.

Osim mirovina, u naletu proračunskih rezova na zagrebačkom Markovu trgu sve se ozbiljnije razmišlja i o uvođenju reda u socijalne naknade. Prema jednoj ideji, pravo na bilo kakve oblike pomoći u naravi ili novcu izgubili bi oni koji u svojim imovinskim karticama imaju luksuzne nekretnine i pokretnine. Drugim riječima, iznosi socijalnih naknada ostali bi netaknuti, ali bi se, kaže izvor iz Vlade, prorijedili korisnici. U tome se mogu očekivati milijunske uštede, ali kolike, to treba tek izračunati.