MIROVINSKA REFORMA

Prijevremena mirovina bit će manja 20,4 posto

Bionic
Reading

Nakon 1. siječnja 2011. odlazak u prijevremenu mirovinu 'kažnjavat' će se sa 20,4 posto manjom mirovinom. Riječ je o povećanju penalizacije prijevremenog umirovljenja koji u prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju predlažu stručnjaci iz HZMO-a i Ministarstva gospodarstva, saznaje Večernji list

Faktor umanjenja za prijevremenu starosnu mirovina sa 0,15 posto povećat će se na 0,34 posto za svaki mjesec prijevremenog umirovljenja.

S druge strane, za isti postotak predlaže se nagrađivanje onih radnika koji požele raditi i nakon zakonske granice za umirovljenje. To znači da bi radnik koji u mirovinu odlazi sa 70 godina imao za petinu veću mirovinu od kolege koji je na istom radnom mjestu i s istom plaćom zaradio 'klasičnu' starosnu mirovinu.

I danas je moguće raditi nakon 60., odnosno 65. godine života, ali bez ikakvih beneficija. Osim dragovoljnog, stimuliranog produljenja radnoga vijeka, izmjene zakona predviđaju i povećanje zakonske granice umirovljenja za žene sa 60 na 65 godina. To se, ipak, neće dogoditi preko noći: od 2011. do 2020. godine svake će se godine granica za starosnu mirovinu žena povećavati za 6 mjeseci.

Od 1. siječnja iduće godine poštari više neće donositi gotovinu na kućni prag umirovljenika. Mirovina će se ubuduće isplaćivati na račun banke, a samo iznimno putem pošte. Logika zakonodavca je jasna: za isplatu mirovine na račun u banci država ne plaća postotak, a Pošta je za uslugu isplate mirovine godišnje naplaćivala više od 100 milijuna kuna