devetomjesečni rezultati

Prihodi i dobit Adris grupe pali zbog turističkog sektora; predsjednik uprave Remenar kaže da su rezultati dobri s obzirom na koronu, krizu i potres u Zagrebu

29.10.2020 u 12:29

Bionic
Reading

Adris grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit pala više od 78 posto zbog slabosti turističkog sektora, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Adrisa

Konsolidirana neto dobit Grupe iznosila je u prvih devet mjeseci ove godine 141 milijun kuna, što je 78,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

"Rezultat grupe u prvih devet mjeseci 2020. godine pod utjecajem je poslovanja turističkog segmenta, kako na poziciji prihoda od prodaje, tako i na pozicijama EBITDA i neto dobiti", obrazlaže Uprava Adris grupe u izvješću objavljenom u četvrtak na Zagrebačkoj burzi.

Tako su ukupni prihodi Adris grupe u prvih devet mjeseci iznosili 3,88 milijardi kuna, što je za 19 posto manje od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno su ukupni rashodi grupe pali za 10,4 posto, na 3,68 milijardi kuna, pokazuje financijsko izvješće.

Po tim su podacima, prihodi od prodaje roba i usluga Adris grupe iznosili 3,36 milijardi kuna i za 23 posto manji su od prošlogodišnjih.

Konsolidirana EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 604 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razoblju iznosila 1,07 milijardi kuna.

"Pandemija koronavirusa dovela je do globalne gospodarske krize. U takvim uvjetima sve sastavnice grupe poduzele su niz mjera kako bi ublažile posljedice. Poslovne aktivnosti bile su usmjerene na likvidnost i optimalizaciju troškova kako bi se sačuvao financijski potencijal i dugoročna održivost sustava", navodi se u priopćenju Adrisa.

Dodaje se kako je u skladu s padom prihoda od prodaje roba i usluga smanjen i upravljiv dio troškova za više od 400 milijuna kuna, te je, uz smanjena ulaganja za 200 milijuna kuna, sačuvana likvidnost u iznosu od 600 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar je komentirajući poslovne rezultate kazao kako je u uvjetima globalne gospodarske krize prouzročene pandemijom koronavirusa ali i potresom u Zagrebu Adris grupa u prvih devet mjeseci ostvarila dobre poslovne rezultate.

"Sačuvali smo radna mjesta, održali likvidnost, uz iznimno nisku zaduženost, te znatan investicijski potencijal, što jamči dugoročnu održivost svih naših poslova", istaknuo je Remenar.

Croatia osiguranje - rast konsolidirane neto dobiti od 4 posto

U prvih devet mjeseci CO grupa je ostvarila neto dobit u iznosu od 292 milijuna kuna, što je četiri posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Ukupna bruto zaračunata premija iznosila je 2,18 milijardi kuna i dva posto je manja u usporedbi s prvih devet mjeseci lani, ponajprije zbog pada tržišta životnih osiguranja, ali i ciljane optimalizacije te ukidanja neprofitabilnog dijela portfelja.

Bruto zaračunata premija na razini CO grupe pak iznosi 2,59 milijardi kuna i za četiri posto je manja od prošlogodišnje.

CO i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 27,9 posto,

Turizam snažno pogođena djelatnost

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog pandemije koronavirusa turizam u cijelom svijetu, pa i na Mediteranu snažno pogođena djelatnost.

Hotel Park Rovinj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maistra

Osobito su pogođena dva tržišna segmenta – kongresni turizam i tržišta ovisna o avionskom prijevozu. Pored negativnog utjecaja epidemiološke krize, Zagreb je u ožujku pogodio snažan potres koji je utjecao na stanje određenih objekata.

"Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu pokrenute su brojne mjere optimalizacije poslovnih procesa i racionalizacije troškova", ističu iz Adrisa, napominjući kako su planirane investicije u 2020. godini smanjene za gotovo 50 posto, s ciljem čuvanja likvidnosti.

Cromaris: rast prodaje i izvoza

Tvrtka Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvarila neto dobit od 5,1 milijun kuna te prihode od prodaje u iznosu od 385 milijuna kuna ili sedam posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Cromaris je u prvih devet mjeseci ostvario prodaju od 7.746 tona ekvivalenta svježe ribe, što je za 5 posto više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Tvrtka na inozemnim tržištima ostvaruje 83 posto prodanih količina i 84 posto prihoda od prodaje.

Prognoze do kraja godine ukazuju na nastavak trenda rasta količinske prodaje i prihoda.