ZAGREBAČKI VELESAJAM

Premijerka Kosor otvorila Ambientu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.10.2010 13:43
  • Objavljeno 13.10.2010 u 12:28
Jadranka Kosor Ambienta

Jadranka Kosor Ambienta

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) danas je otvoren 37. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se do 17. listopada predstavlja više od 500 domaćih i inozemnih izlagača

Otvarajući Ambientu, predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je da je taj sajam mjesto na kojem svi oni koji su uključeni u drvno-prerađivačku industriju razmjenjuju iskustva i mišljenja te da vjeruje da će se na ovogodišnjem sajmu dogovoriti novi poslovi i odrediti smjer kojim će ići ova grana industrije. Napomenula je da je Vlada spremna slušati što drvna industrija govori i što želi poručiti.

Istaknula je da drvna industrija, zbog svoje izvozne orijentiranosti, povezanosti s građevinskim sektorom i kupovne moći, još osjeća utjecaj gospodarske krize.

Kazala je da treba više optimizma, kako razloga za optimizam ima te da se još čvršće mora provoditi program gospodarskog oporavka te je pozvala prisutne da se aktivno uključe u provedbu tog programa.

Drvna industrija, istaknula je, ipak poprima pozitivna obilježja o čemu svjedoče podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

U prvih osam mjeseci ove godine zabilježeni su pozitivni trendovi, izvoz drvne industrije porastao više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a uvoz je smanjen 20 posto. Zabilježen je visok rast suficita u vanjskotrgovinskoj bilanci te grane, koji u prvih osam mjeseci ove godine iznosi 178 milijuna dolara.

Pozitivni trend zabilježen je i u proizvodnji namještaja u kojoj je izvoz povećan 12 posto, a uvoz smanjen 20 posto

Trendovi pokazuju da se polako ali sigurno stvari pomiču na bolje, istaknula je premijerka te dodala kako bez strukturne prilagodbe hrvatska drvna industrija ne može ostati dugoročno održiva.

Osvrnuvši se na programa gospodarskog oporavka, kazala je da će inzistirati na tome da se on provede do kraja bez obzira na otpore s mnogih strana.

Moramo učiniti više na tome da kad promjene i reforme, odnosno ono što zovemo bolni rezovi, pokucaju na naša vrata budemo spremni otvoriti širom prozore i vrata, i kazati mijenjajmo, čistimo, spremajmo, kazala je.

Istaknula je da je ovo prva Vlada koja je poslušala ono što govore poslodavci vezano za smanjenje neporeznih davanja koje su smanjili za 20 do 25 posto.

Podsjetila ja i na financijsku pomoć drvnoj industriji kojoj je u razdoblju od 2006. do 2010. dodijeljeno više od 222 milijuna kuna za 713 investicijskih ulaganja. Istaknula je i da je u izradi novi petogodišnji operativni program za drvnu industriju.

Direktorica ZV-a Mirela Bartolec istaknula je Ambientu kao mjesto susreta najvažnijih predstavnika drvoprerađivačke industrije i industrije namještaja te rekla da će ovogodišnja Ambienta obilovati nizom stručnih skupova od kojih je najznačajniji Poslovni klub, tradicionalni susret predstavnika Vlade i predstavnika drvnog sektora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi