PREBACIVANJE TERETA

Prema računicama HNB-a, PDV ide na 26 posto

Bionic
Reading

Zatvaranje državnih financija u 2012. bez jačih rezova, kako je koalicijska Vlada već najavila, neće biti moguće bez dizanja poreznih prihoda, pitanje je samo koliko. Premda se u javnosti spominjala brojka od 25 posto, u kombinacijama je i dizanje PDV-a na razinu od 26 posto. Upravo je s tom brojkom u računicama mogućih scenarija za gospodarstvo u idućoj godini kalkulirao HNB

Uz smanjivanje rashoda za devet milijardi kuna HNB očekuje potez za podizanje konkurentnosti prebacivanjem poreznog tereta s direktnih na indirektne poreze, što bi donijelo višestruke koristi, prije svega veću troškovnu konkurentnost izvoza te veću atraktivnost Hrvatske za strana ulaganja.

Upravo je kroz 'prebacivanje tereta na indirektne poreze' HNB poslao Kukuriku koaliciji jasnu poruku da i monetarna vlast računa na dizanje PDV-a, a s njim i moguće trošarine. Premda su se u projekcijama guverner i članovi Savjeta diplomatski suzdržali od isticanja brojke ne želeći se gurati u domenu fiskalne vlasti, računica je rađena na bazi PDV-a od 26 posto, doznaje Poslovni dnevnik.

Dizanje PDV-a za jedan postotni bod donijelo bi oko 1,7 milijardi kuna u proračun, što znači da bi se od 26 posto PDV-a u državnu blagajnu slilo oko 5,1 milijardi kuna, izračun je HNB-a. Dizanje PDV-a, međutim, 'pokosilo' bi turizam, pa je prijedlog da se on u toj grani smanji na 10 posto, što je, uostalom, i sam Milanović otkrio kao jedan od prvih poteza Vlade.

Iako javno nije izlazio s brojkama, guverner Željko Rohatinski neformalno je čelnike nove Vlade upoznao s kalkulacijama i prije objavljivanja makroekonomskih prognoza. U programu Vlade jasno je navedeno da će kao kratkoročna mjera gospodarske politike biti podizanje konkurentnosti kroz porezno rasterećivanje proizvodnje 'smanjenjem doprinosa na plaće, parafiskalnih nameta i smanjenjem administrativnih troškova'.

Ključna ideja oporavka rasta je napraviti promjenu kojom bi se smanjilo porezno opterećenje poslodavaca smanjivanjem doprinosa na plaće, ne podižući ukupni teret poreza. Već sad je prilično jasno da se neće rezati onoliko koliko bi HNB želio, posebice nakon što je Milanović komentirao da je 'možda devet milijardi kuna malo previše'. No zato premijer ima razloga biti zadovoljan inicijalnim javnim reakcijama na probne balone o dizanju PDV-a na 25 posto koji su prošli prilično bezbolno u javnosti i među stručnjacima iako se radi o najnepravednijem porezu, koji najviše pogađa upravo najsiromašnije dijelove društva.