je li to moguće?

Inflacija u rujnu je znatno usporila, evo koliko sad iznosi

29.09.2023 u 11:13

Bionic
Reading

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u rujnu 6,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, pokazuje prva procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku više za 6,6 posto, dok su na mjesečnoj razini porasle 0,4 posto, objavio je u petak DZS.

To je znatno usporavanje rasta potrošačkih cijena na godišnjoj razini, s obzirom da je u kolovozu inflacija iznosila 7,8 posto.

Stopa od 6,6 posto najniža je stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 6,3 posto.

Prije mjesec dana, kada je objavljeno da je inflacija u kolovozu porasla prvi put nakon osam mjeseci pada, sa 7,3 na 7,8 posto na godišnjoj razini, Vlada je na razgovore pozvala predstavnike najvećih domaćih trgovačkih lanaca.

Polovicom rujna Vlada je paketom mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva ograničila cijene za ukupno 30 grupa proizvoda, među kojima nekih vrsta jogurta, sira, riže, toaletnog papira...

Još u prethodnim paketima mjera Vlada je ograničila cijene sedam osnovnih prehrambenih proizvoda, uključujući suncokretovo ulje, mlijeko, brašno... Već dulje od godinu dana ograničena je i cijena struje, a kontroliraju se i cijene benzina te drugih naftnih prerađevina.