panel DiscussIT

'Pred bankama je vrijeme najvećeg preobražaja do sada. Njihova budućnost vezana je uz inovacije i digitalizaciju'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 05.05.2021 14:31
  • Objavljeno 05.05.2021 u 13:35
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Combis

Financijski sektor ide u smjeru sve intenzivnije primjene tehnoloških inovacija, što će s djelovanjem pandemije Covida-19, koja intenzivno mijenja navike ljudi, snažno utjecati na preobražaj ove industrije u godinama koje dolaze, osnovna je poruka online panela DiscussIT 'Inovacije za bolje društvo' u organizaciji IT tvrtke Combisa

U kratkom uvodu glavni direktor Combisa Goran Car istaknuo je da tehnologija može gotovo sve, ali od iznimne je važnosti digitalna vizija i motivacija, odnosno odgovor svake banke na pitanje što točno želi postići uz pomoć tehnologije.

'Cilj nas u IT-u, tako i Combisa, razgovor je o bitnim temama i zasigurno edukacija kako bismo postali svjesniji da tehnološkim inovacijama možemo pozitivno utjecati na društvo', ističe Car.

Guverner HNB-a Boris Vujčić smatra da su građani Hrvatske otvoreni za nove tehnologije i da će korisnici u budućnosti biti i značajnije na dobitku jer će se banke sve intenzivnije prilagođavati potrošačima i njihovim potrebama, a orijentiranost korisniku bit će vidljiva upravo u digitalnom, tehnološkom pristupu.

'Budućnost bankarstva vezana je uz inovacije i digitalizaciju, uz zadržavanje fokusa na sigurnosti i povjerenju; to su aduti koji nikada ne mogu izaći iz mode', kaže guverner Vujčić.

Predsjednica uprave RBA banke Liana Keserić svoj je poslovni put započela u IT sektoru unutar bankarske industrije. Upravo zato snažno vjeruje da digitalne usluge moraju biti intuitivne i jednostavne za korištenje.

Boris Vujčić, Liana Keserić i Goran Car

Boris Vujčić, Liana Keserić i Goran Car

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Combis

'Scenarij kojem težimo jest da korisnici odmah, pri prvom susretu s nekom uslugom, osjete da je mogu ugodno i jednostavno koristiti. Ako se to ne dogodi, nestaje interes, čak i ako aplikacija sadrži brojne prednosti i funkcionalnosti', kaže Keserić te pozitivno gleda na trendove digitalne transformacije u bankarstvu.

'Klijenti danas očekuju to da svoje poslovanje s bankom mogu obavljati s bilo kojeg mjesta, i to brzo i digitalno. A mi našim klijentima želimo omogućiti upravo to, nudeći im transparentne i lako razumljive proizvode po atraktivnim uvjetima, kao i iznimnu uslugu i digitalno korisničko iskustvo', rekao je Roberto Bitunjac, član uprave za tehnologiju i operativne poslove Sberbanke.

Hrvoje Prpić, stručnjak za kriptovalute, poduzetnik i investitor, govorio je o tržištu kriptovaluta, za koje kaže da su tu da ostanu. 'Danas za sebe možemo reći da smo prisustvovali povijesnom događaju prvih kriptovaluta koje će trajati stotinama, a možda i tisućama godina.

Hrvoje Prpić, Roberto Bitunjac i Boris Vujčić

Hrvoje Prpić, Roberto Bitunjac i Boris Vujčić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Combis

Kao što su ljudi bili dio povijesti krajem devetnaestog stoljeća, kada je uveden papirnati novac, tako smo dio povijesti danas, kada nastaju kriptovalute', rekao je Prpić te smatra da za mnoge od njih ne možemo prognozirati njihov rast ili pad, no za bitcoin možemo sa sigurnošću reći da će dugoročno rasti.

Među temama panela bila je i cyber sigurnost, o kojoj Combis educira širu javnost nizom kampanja i medijskih tekstova.

Snimke panela DiscussIT dostupne su na platformama YouTube i LinkedIn.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!