poruka iz hgk-a

'Digitalizacija poduzeća je neminovnost, a kapital će osigurati EU'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 11.03.2021 11:46
  • Objavljeno 11.03.2021 u 11:22
Luka Burilović

Luka Burilović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Europska komisija (EK) predstavila je Komunikaciju „Digitalni kompas 2030.: europski pristup za digitalno desetljeće” koja postavlja ambiciozne ciljeve po pitanju digitalne transformacije, s ključnim fazama i praktičnim alatima za olakšavanje njihove provedbe. Okosnicu Kompasa čine četiri glavne točke: edukacija stanovništva i stručnjaka, ulaganje u infrastrukturu, digitalna transformacija poduzeća i digitalizacija javnih usluga, a takav cjelovit pristup digitalizaciji pozdravlja i Europsko udruženje trgovačkih i industrijskih komora Eurochambres, čiji je član i HGK

Predsjednik HGK Luka Burilović posebno se osvrnuo na treći cilj, digitalizaciju poduzeća, istaknuvši kako će jasni ciljevi i planovi za njihovu realizaciju, u kombinaciji s učinkovitim mehanizmom udruživanja resursa za višedržavne projekte, pomoći tvrtkama da iskoriste prednosti digitalizacije i omogućiti im inoviranje, razvijanje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta.

„Do 2030. digitalne tehnologije neće biti tek sredstvo za nove proizvode i poslovne modele, nego će se u njih u potpunosti integrirati“, naglasio je Burilović, uz napomenu kako kapitala neće nedostajati jer je za ulaganje u digitalnu transformaciju određen minimalni cilj od 20 posto rashoda za svaki nacionalni plan koji će se financirati u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost.

Predsjednik Eurochambresa Christoph Leitl smatra da je konkurentna digitalna i elektronička industrija ključ za osiguravanje digitalne autonomije Europe te da će ključnu ulogu u njenom ostvarivanju imati ulaganja u infrastrukturu.

„Tajna Silicijske doline ili delte Biserne rijeke je u tome što mladi IT stručnjaci u njima pronalaze uspješan ekonomski eko- sustav popraćen inovativnim zakonodavnim okvirom. I mi u Europi moramo prilagoditi sustav inovacijama kako bi sljedeće desetljeće uistinu postalo europskim digitalnim desetljećem jer se vodeći stručnjaci budućnosti već danas oblikuju u našim školama i sveučilištima“ izjavio je Leitl, dodavši kako će Europski digitalni centri za inovacije (EDIH) imati važnu ulogu u povezivanju talenata i inovativnih tvrtki te da upravo iz tog razloga Eurochambres sudjeluje u radu više od 40 EDIH-a diljem kontinenta.

Nakon otvorenog savjetovanja o digitalnim načelima, EK će predložiti program digitalne politike kojim će se u trećem tromjesečju 2021. Digitalni kompas operacionalizirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!