UDRUGA FRANAK

Pozvali na bojkot austrijskih proizvoda i prosvjed pred HNB-om

12.09.2015 u 13:43

Bionic
Reading

Udruga Franak oštro je osudila 'miješanje austrijskog ministra financija u unutarnja politička pitanja Republike Hrvatske', smatrajući neprihvatljivim način na koji on vrši pritisak na Europsku komisiju i Vladu Republike Hrvatske

'Ako ministar financija Republike Austrije želi pomoći u rješavanju problema dužnika klijenata austrijskih banaka u RH, neka za početak objasni javnosti i Europskoj komisiji razloge nepoštivanja presude Vrhovnog suda RH u slučaju Franak u kojem je potvrđeno manipuliranje kamatnim stopama od strane austrijskih banaka te njihovo nezakonito, nepošteno i nesavjesno poslovanje', poručuju iz Udruge, pozivajući svoje članove na bojkot austrijskih proizvoda.

Najavljuju i mogući prosvjed ispred veleposlanstva Austrije u Zagrebu ako se pritisci nastave.

Udruga je reagirala i na očitovanje guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, koji je oštro kritizirao Vladino rješenje za dužnike u švicarcima. Najavljujući prosvjed pred HNB-om u srijedu u 9 sati, iz Udruge poručuju da smatraju neprihvatljivim da HNB zastrašuje građane i Vladu, koja ih izmjenama zakona želi zaštititi.

Ponavljaju i svoj zahtjev za ostavkom Borisa Vujčića 'zbog zatajivanja informacija, pokušaja manipulacije, zastraživanja javnosti i plasiranja lažnih podataka.