tržište kapitala

Povratak CROBEX-a u zeleno, na skromnom prometu

Bionic
Reading

Nakon snažne rasprodaje početkom tjedna, u utorak su se europske burze, a tako i domaće tržište kapitala primirilo, pod dojmom smirivanja geopolitičkih tenzija u Ukrajini

CROBEX je porastao 0,5 posto, nakon pada od gotovo 2 posto dan ranije, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao 0,3 posto. Sektorski indeksi su bili uglavnom u zelenom, uz iznimku indeksa industrije koji je proklizao 0,2 posto, dok je dobitnike predvodio građevinski sektor čiji je indeks ojačao 5,3 posto.

Likvidnost je ipak potonula, djelomično zbog odsustva blok transakcija, ali je i u redovnom prometu prikupljeno svega 5,3 milijuna kuna. Trgovanje je prošlo bez milijunaša, a najbliže tome je bila dionica Atlantic Grupe, koja je na 970 tisuća kuna prometa ojačala 0,6 posto. Atlantska plovidba i dalje bilježi povišen promet, pa je dionica prikupila oko 790 tisuća kuna protrgovane vrijednosti, uz rast cijene od 1 posto.

Burzom su uglavnom prevladavali cjenovni dobitci, gdje od nešto likvidnijih izdanja možemo izdvojiti dionicu FTB Turizma koja je skočila 9,1 posto, dok je dobar dan imala i dionica brodara Jadroplova sa 6,7 posto plusa. Od 37 izdanja kojima se trgovalo, svega je sedam bilo u crvenom, gdje titula gubitnika dana ide dionici Dalekovoda koja je potonula 12,6 posto, čime je izbrisala sve dobitke od dana ranije.

Dobitnik dana  FTB Turizam +9,09%  1320,00

Gubitnik dana  Dalekovod  -12,56%  39,00

CROBEX +0,47%  2.132,73