TRŽIŠTE RADA

Potražnja za radom premašila pretpandemijske brojke, i dalje najtraženiji konobari, prodavači i vozači

04.01.2022 u 13:20

Bionic
Reading

Tijekom prošle godine je na MojPosao platformama objavljeno više od 74 tisuće oglasa za posao, što je 42 posto više u odnosu na 2020. godinu i osam posto više u odnosu na pretpandemijsku 2019., godinu dok je na oglase pristiglo više od 1,5 milijuna prijava na posao, objavio je u utorak portal MojPosao

"Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize", ističu s portala MojPosao.

Po podatcima koje iznose, najtraženija zanimanja u 2021. godini bila su - konobar (barmen), prodavač (trgovac), vozač, skladištar, kuhar, programer te radnik u proizvodnji.

U odnosu na godinu ranije najveći rast broja oglasa zabilježen u kategorijama ljudski resursi (rast od 130 posto) i arhitektura (plus 127 posto), dok je u odnosu na 2019. najveći rast zabilježen u kategorijama graditeljstvo, geodezija, geologija (rast od 51 posto) te zdravstvo, socijalni rad (rast 46 posto).

Portal MojPosao ističe i kako je prošle godine na oglase pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, što je 6 posto više nego 2020. godine i 21 posto više nego 2019. godine.

"Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine", navodi portal.  

Direktor portala MojPosao Igor Žonja istaknuo je da su povoljna kretanja odraz poprilično uspješne turističke sezone i nešto kasnijeg sezonskog zapošljavanja nego što je to inače slučaj te se "već neko vrijeme u Hrvatskoj traži radnik više". 

Inače, lani se više od polovice oglasa (52 posto) odnosilo na Zagreb i Zagrebačku županiju, nakon čega slijede priobalne županije - Primorsko-goranska (12 posto), Šibensko-kninska (također 12 posto) te Istarska (10 posto) županija.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u 2021. godini oglasi za rad na neodređeno činili su 73 posto ukupnog broja oglasa, što je gotovo isto kao i godinu prije, navode s portala MojPosao, uz napomenu da oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto.

Tako je oglasa za rad na određeno bilo 53 posto, također isto kao i 2020. godine. 

Djelatnici za sezonski posao tražili su se u šest posto oglasa, dok se tri posto oglasa odnosilo na studentske poslove.

Po podatcima portala MojPosao, 49 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 24 posto bilo zainteresirano za rad na određeno. Također, sedam posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a gotovo jednak broj posloprimaca iskazalo je interes za sezonskim zaposlenjem. 

Tijekom 2021. poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom - u 51 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. 

U 31 posto oglasa tražilo se poznavanje engleskog jezika, a u osam posto njemačkog, dok su ostali jezici manje zastupljeni.

Radno iskustvo je traženo u manje od polovice oglasa (42 posto), i to u prosjeku dvije godine i četiri mjeseca, što je isto kao i godinu ranije. 

Tijekom 2021. godine poslodavci su objavili više od 3.000 oglasa za poslove u inozemstvu, što je 58 posto više nego 2020. i čak 73 posto više nego 2019. godine. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za rad u Njemačkoj, Austriji i Sloveniji, navodi se u priopćenju portala MojPosao.