POLJOPRIVREDNICI OGORČENI

Potpore postale predmet ovrhe?!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.01.2013 18:29
  • Objavljeno 10.01.2013 u 18:29
Matija Brlošić

Matija Brlošić

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore izrazili su danas nezadovoljstvo jer su pravilnikom donesenim krajem prošle godine potpore u poljoprivredi postale predmet ovrhe, čime je još više obiteljskih gospodarstava došlo u bezizlaznu situaciju

'Komora se slaže da obveze treba plaćati, no tražit će od resornih ministarstava da se status državnih potpora izjednači sa plaćama u zakonu o ovrhama, tako da, kao i kod plaća, ovrha može biti izvršena samo na dio potpora', istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić.

Napominje i kako u razgovorima sa ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i ministrom financija Slavkom Linićem nisu uspjeli dogovoriti da se s isplatom potpora za 2012. krene krajem prošle godine, no obećano im je da će potpore krenuti u siječnju i očekuju da se to ispuni.

'Očekujemo da će isplata potpora krenuti ovaj mjesec i da se isplati odjednom u stopostotnom iznosu, što bi malo popravilo financijsko stanje na selu', napominje Brlošić.

Ponovo je upozorio da 6.500 gospodarstva nije dobilo potpore (riječ je o onima koji imaju dug prema poreznoj upravi) i očekuje da se ta situacija riješi.

Kazao je i kako su svake godine sve količine plavog dizela koje su bile na kartici sa 1. siječnja svedene na nulu i u prvim danima godine su dostavljene nove količine, no do sada to još nije učinjeno i HPK očekuje da se to što prije riješi.

Ponovio je i kako nisu zadovoljni što još ništa nije napravljeno po pitanju raspolaganja poljoprivrednim zemljištem iako se najavljivalo još prije godinu dana kako će zakon o poljoprivrednom zemljištu biti donesen, no to nije učinjeno.

'Očekujemo hitno donošenje tog zakona i nadamo se da će u njemu obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) imati svoj status jer o njemu će ovisiti hoće li opstati ili ne', rekao je Brlošić.

Predsjednik Odbora za udruge HPK Stjepan Kunovec istaknuo je kako je ovaj košmar u poljoprivredi rezultat toga što niti jedna vlada do sada još nije krenula u izradu strategije razvoja poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

Što se plavog dizela tiče kazao je kako su nadležnim institucijama uputili zahtjev kojim bi se reguliralo korištenje plavog dizela u poljoprivrednoj proizvodnji, umjesto plavog dizela i to na način da se plaća 50 posto vrijednosti pune cijene eurodizela.

Predstavnici HPK su kazali i kako nisu zadovoljni zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata jer su troškovi legalizacije previsoki.

Pitaju se što su institucije radile 40 godina kada su dozvoljavale takvu gradnju te ističu kako odgovornost trebaju preuzeti i oni koji su dozvoli takvu gradnju, a ne samo krajnji korisnici.

Stoga apeliraju na Ministrstvo graditeljstva da zakon izmjeni i doradi kako bi se što više objekata legaliziralo.

Poljoprivrednici u bankrotu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!